OSNOVNO ŠOLO KAŠELJ VEČKRAT OBIŠČEMO

Različnost je ZAKON Novice Splošno

OŠ Kašelj je ena izmed redkejših šol, ki se žal, zavedajo pomembnosti oziroma vrednosti našega programa »Različnost je zakon.« In zato nas vsako leto povabijo, da pripravimo delavnice za njihove sedme razrede.

Tako smo se 11. junija 2021 po dolgem koronskem času lahko ponovno v živo predstavili učencem. Pripravili smo jim predavanje o poslanstvu našega društva in vzrokih, ki so botrovali naši invalidnosti, in poligon, ki ga sestavljajo različno strme klančine in neprimerna rešetka z vhodom v manjši prostor. Učenci so se z vožnjo z invalidskimi vozički na poligonu lahko prepričali kakšne preglavice nam povzročajo arhitekturne ovire in kako jih premagujemo. Slikanje z usti je učencem demonstriral naš slikar Željko Vertelj, z Ljubišo Gajičem pa so se lahko pomerili v namiznem tenisu. Učenci so zastavljali zanimiva vprašanja, kot že dolgo ne, na nekatera smo odgovorili tudi po predavanju. Vsega si pač ne upajo vprašati pred vsemi sošolci. Opozorili smo jih na pomembnost nošenja čelade, spoštovanja prometnih predpisov, pazljivost pri skokih v vodo na glavo in plezanja po drevesih. Po končanem predavanju pa so jim učitelji predvajali francoski film »Prijatelja,« ki sloni na resnični zgodbi tetraplegika.

Menimo, da smo vsi uživali, tako učenci, kot mi, saj je vsem manjkal ta direktni stik.

Projekt podpira Javna agencija za varnost prometa.

Že več kot 15 let po izobraževalnih ustanovah in na javnih dogodkih izvajamo projekt »Različnost je zakon!«. Z njim želimo osveščati družbo in razbijati stereotip invalidnosti, predvsem pa opozarjati na nevarnosti, ki prežijo na posameznika v vsakdanjem življenju, s poudarkom na prometni varnosti.
Oblikovanje ustreznih stališč in odnos do prometne varnosti se začne že v zgodnjem življenjskem obdobju, zato je naš projekt usmerjen predvsem v mlade. Preko interaktivnih delavnic, ki jih vodijo naši člani, in skozi njihove osebne zgodbe osveščamo o poškodbah hrbtenjače in opozarjamo na najbolj pogoste vzroke za njihov nastanek.
Za nami je več kot 15 let izkušenj, preko 200 predstavitev in preko 20.000 slušateljev.

Če bomo pred poškodbo obvarovali samo enega otroka, smo dosegli svoj cilj.


KAJ PRAVIJO DRUGI O NAS?

Barbka Drobnič, ravnateljica OŠ Dob: »Društvo paraplegikov nam vsako leto na zelo nazoren način pokaže njihovo življenje in delo. Veseli in počaščeni smo, da smo in bomo del njihovih zgodb, zato si želimo njihove prisotnosti na OŠ Dob.«

Hajdeja Praprotnik, vodja projekta Korak k Sončku, OŠ Šmartno pri Litiji: »Z velikim zadovoljstvom se vam zahvaljujemo za sodelovanje. Z izvedbo programa osveščanja in preventive v cestnem prometu – Različnost je zakon! smo bili izredno zadovoljni. Želimo vam, da bodo vaši člani še naprej tako pozitivni in s takšno zagnanostjo osveščali našo mladino. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja in vas lepo pozdravljamo.«

Sonja Koželj – Juhant, koordinatorica Zdrave šole na OŠ Rodica: »Zelo sem vesela, da lahko sodelujemo in skupaj z društvom pripravimo tako zanimivo izkustveno vsebino, pomembno za življenje naših otrok.«

Image-16791

Različnost je ZAKON Novice

REKORD PROJEKTA RAZLIČNOST JE ZAKON

Dnevi ob izteku septembra (27. 28. 29.) so bili glede društvenega projekta preventive in osveščanja, res pestri.  
Image-16337

Različnost je ZAKON Novice Splošno

RAZLIČNOST JE ZAKON! – NA OŠ 8 TALCEV V LOGATCU

Predstavniki Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine so s programom preventive in osveščanja 13. junija 2018 obiskali OŠ 8 talcev v Logatcu.
Image-16264

Različnost je ZAKON Novice

RAZLIČNOST JE ZAKON! - NA OŠ DRAGOMELJ

Na OŠ Dragomelj so učenci 12. maja 2018 imeli športni dan oz. dan dejavnosti. Med mnogimi postojankami, ki so jih učenci in njihovi starši lahko obiskali, sta bile tudi dve iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine.
Image-16096

Različnost je ZAKON Novice

RAZLIČNOST JE ZAKON NA OŠ GRADEC

Tokrat smo imeli delovno soboto in 7. aprila 2018 sodelovali na naravoslovnem dnevu na OŠ Gradec v Litiji. Poleg Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine so se dneva zaščite in reševanje udeležil še: reševalci, gasilci, policija, Rdeči križ in…
Image-16091

Različnost je ZAKON Novice

RAZLIČNOST JE ZAKON NA SREDNJI ŠOLI V KOČEVJU

Tokrat smo bili 22. marca 2018 vabljeni srednjo šolo v Kočevje. Povabilo je prišlo od dijakinje, ki je za svojo projektno nalogo izbrala varnost v prometu.
Image-15983

Različnost je ZAKON Novice Foto

RAZLIČNOST JE ZAKON NA OSNOVNI ŠOLI KAŠELJ

Z Osnovno šolo Kašelj že kar vrsto let sodelujemo in vsako leto nas povabijo, da se z našim projektom »Različnost je zakon,« predstavimo učencem njihovih sedmih razredov.
Image-15949

Različnost je ZAKON Novice

RAZLIČNOST JE ZAKON V KNJIŽNICI GROSUPLJE

Zadnje dejanje predstavitve projekta »Različnost je zakon« letu 2017 se je 19. decembra odvilo v knjižnici Grosuplje.
Image-15826

Različnost je ZAKON Novice Splošno

RAZLIČNOST JE ZAKON NA OŠ TRZIN

Naš program »Različnost je zakon« smo 13. oktobra 2017predstavili na Osnovni šoli Trzin. Vraževernim učencem šestega A in B razreda smo na petek 13 v dveh šolskih urah predstavili našo invalidnost ter vzroke in posledice, ki jih le-ta prinaša.
Image-15796

Različnost je ZAKON Novice Splošno

PROMETNI DAN NA OSNOVNI ŠOLI ZADOBROVA

Na Osnovni šoli Zadobrova so učenci 19. septembra 2017 imeli prometni dan. Policistom in redarjem se je s projektom »Različnost je zakon,« pri osveščanju otrok pridružilo tudi naše društvo.
Image-15736

Različnost je ZAKON Novice Splošno

ZA VEČJO VARNOST OTROK

Javna agencija RS za varnost prometa je v sodelovanju z različnimi partnerji, državnimi organi, sveti za preventivo in drugimi, tudi v letošnjem letu ob pričetku novega šolskega pripravila preventivne aktivnosti za večjo varnost otrok na šolskih…
Image-15643

Različnost je ZAKON Novice

RAZLIČNOST JE ZAKON! – PROGRAM NAŠEGA DRUŠTVA

Tokrat smo bili 27. junija 2017 povabljeni v Občino Cerknica, oziroma v Osnovno šolo Notranjski odred Cerknica in dve njihovi podružnični enoti - enota 11. maj Grahovo in enota Maksim Gaspari Begunje.
Image-15564

Različnost je ZAKON Novice

"RAZLIČNOST JE ZAKON" NA SREDNJI LESARSKI ŠOLI

Tokrat je bila z našo predstavitvijo 6. junija 2017 na vrsti Srednja lesarska šola Ljubljana in dijaki prvega B letnika, ter njihova profesorica in šolska svetovalka.
Image-15463

Različnost je ZAKON Novice Splošno

»RAZLIČNOST JE ZAKON« NA OŠ TONETA ČUFARJA

V okviru projekta »Različnost je zakon« smo 4. maja 2017 obiskali Osnovno šolo Toneta Čufarja v Ljubljani.
Image-15412

Različnost je ZAKON Novice Splošno

OBISKALI SMO OSNOVNO ŠOLO DOB

Projekt »Različnost je zakon« smo 14. aprila 2017 predstavili na Osnovni šoli Dob pri Domžalah. Rok je osmemu A razredu predstavil poškodbe hrbtenjače, vzroke teh poškodb in njihove hude posledice. Ker se je že začela sezona motornih koles, smo…
Image-15385

Različnost je ZAKON Novice Splošno

RAZLIČNOST JE ZAKON NA OŠ STARI TRG PRI LOŽU

Osnovno šolo heroja Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu smo obiskali 11. aprila 2017. Predstavili smo se učencem interesnih dejavnosti, krožku Prostovoljstvo, ki ga obiskuje 18 učencev in krožku Zdravošolci, katerega se udeležuje 12 učencev.
Image-15011

Različnost je ZAKON Novice Foto

"RAZLIČNOST JE ZAKON" - NA OŠ V LOŠKEM POTOKU

Tokrat smo se predstavili učencem na OŠ Dr. Antona Debeljaka v Loškem Potoku. Na tej šoli smo sicer bili že leta 2014, vendar smo jih na njihovo željo ponovno obiskali. In tako smo na lep mrzel dan 29. novembra 2016 po uri vožnje s kombijem prispeli…
Image-14968

Različnost je ZAKON Novice Foto

»RAZLIČNOST JE ZAKON« TUDI NA OŠ TRZIN

V letošnjem šolskem letu smo se s projektom »Različnost je zakon« samo v dveh mesecih predstavili kar osemkrat. Veliko učencev na osnovnih šolah je prisluhnilo programu preventive in ozaveščanja s katerim smo jih opozarjali na različne vzroke, ki so…
Image-14964

Različnost je ZAKON Novice Splošno

OBISKALI SMO OŠ ŠMARJE SAP

S projektom »Različnost je zakon« smo se 16. novembra 2016 predstavili na OŠ Šmarje - Sap. To je podružnična šola Louisa Adamiča iz Grosuplja.
Image-14916

Različnost je ZAKON Novice Foto

REKORD PROJEKTA "RAZLIČNOST JE ZAKON"

S programom preventive in ozaveščanja se je naše društvo v petih dneh štirikrat predstavilo na osnovnih šolah kar je vsekakor svojevrsten rekord. Sodelovali smo s projektom »Alkoholne ključavnice", ki ga vodi dr. Majda Zorec Karlovšek, na predavanjih…
Image-14885

Različnost je ZAKON Novice Foto

OBISKALI SMO OŠ RODICA

Tokrat smo 14. oktobra 2016 obiskali Osnovno šolo Rodica in se s projektom »Različnost je zakon« predstavili učencem šestih razredov.
Image-14791

Različnost je ZAKON Novice Foto

RAZLIČNOST JE ZAKON V VRTCU VODMAT

Prvo gostovanje programa preventive in osveščanja v šolskem letu 2016-2017 je bilo 23. septembra 2016 v vrtcu Vodmat.
Image-14542

Različnost je ZAKON Novice Splošno

RAZLIČNOST JE ZAKON NA OŠ 8 TALCEV V LOGATCU

Predstavnik društva Rok Bratovž je 14. junija 2016 v sklopu našega projekta preventive in osveščanja obiskal OŠ 8 talcev Logatec.
Image-14514

Različnost je ZAKON Novice Foto

RAZLIČNOST JE ZAKON NA OŠ NOTRANJSKI ODRED

Tokrat smo se s projektom »Različnost je zakon« 4. junija 2016 predstavili učencem OŠ Notranjski odred v Cerknici.
Image-14337

Različnost je ZAKON Novice Splošno

RAZLIČNOST JE ZAKON V KOČEVJU

Tokrat smo se 14. aprila 2016 s tem programom predstavili na OŠ Ljubo Šercer v Kočevju. To je majhna šola za otroke s posebnimi potrebami.
Image-14239

Različnost je ZAKON Novice Foto

TEHNIČNO NARAVOSLOVNI DAN NA OŠ STARA CERKEV

Kar dvanajstčlanska ekipa našega društva je 22. marca 2016 na Osnovni šoli Stara Cerkev pri Kočevju vsem učencem predstavila projekt Različnost je zakon.
Image-14143

Različnost je ZAKON Novice Splošno

NA OBISKU ŽUPAN OBČINE HRASTNIK MIRAN JERIČ

V prostorih našega društva smo 12. januarja 2016 gostili župana Občine Hrastnik – Mirana Jeriča. S tem smo županu želel izreči zahvalo za vse kar je ta zasavska občina storila za dobrobit naših članov. Od nadvse prijetnega poučnega spomladanskega…
Image-13985

Različnost je ZAKON Novice Foto

TEHNIČNI DAN – DRUŽIM SE Z DRUGAČNIMI

Na OŠ Kašelj pri Ljubljani je 17. novembra potekal Tehnični dan – družim se z drugačnimi. Predstavniki društva smo učencem dveh sedmih razredov ta dan obogatili s predstavitvijo našega projekta »Različnost je zakon« v katerem so učenci in učitelji…
Image-13939

Različnost je ZAKON Novice Foto

V PRIJETNEM OKOLJU OŠ LUISA ADAMIČA V GROSUPLJU

V okviru Tedna otroka, ki je letos potekal od 5. do 11. oktobra, je Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine v OŠ Luisa Adamiča v Grosuplju poskrbelo, da je bil dopoldan pester in poučen.
Image-13156

Različnost je ZAKON Novice Splošno

S PROJEKTOM »RAZLIČNOST JE ZAKON« DRUGIČ NA NOTRANJSKEM

Po predstavitvi projekta »Različnost je zakon« na Blokah smo se s projektom 12. decembra predstavili tudi na OŠ heroja Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu. Naš projekt smo predstavili učencem in učiteljem šestega A in B razreda.
Image-13150

Različnost je ZAKON Novice Splošno

S PROJEKTOM »RAZLIČNOST JE ZAKON« NA BLOKAH

Naše ozaveščanje mladih po osnovnih šolah se nadaljuje. Projekt »Različnost je zakon« smo pripeljali tudi na Notranjsko in na prvi decembrski dan obiskali Osnovno šolo Toneta Šraja Aljoše v Novi vasi.