Z MESTNIMI AVTOBUSI NA RAZSTAVO

Novice Foto

»Naj prihodnost pove resnico ter vsakogar oceni glede na njegovo delo in dosežke. Sedanjost je njihova; prihodnost, v katero sem vložil resnično veliko dela, je moja.« (Nikola Tesla).

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je 5. oktobra 2016 pripravilo organiziran ogled razstave enega največjih svetovnih izumiteljev in genijev Nikole Tesle. Razstavo je ob 160. letnici izumiteljevega rojstva (1856, Smiljan–1943, New York) v sodelovanju s Tehničnem muzejem Beograd, pripravil Cankarjev dom.

Vodička Mojca nas je z odličnim poznavanjem elektroinženirja, fizika, kemika, in matematika svetovnega slovesa, s strokovno predstavitvijo vodila skozi razstavni prostor. Ob tem smo spoznali številna odkritja, ki so bila daleč pred svojim časom, in še vedno vplivajo na današnji sodobni tehnološki razvoj. Zato Nikolo Teslo imenujejo tudi »Človek prihodnosti.«
Tesla je naravna načela in zakone večino časa ustvarjal in odkrival v ZDA, kjer je uresničil in patentiral okoli tristo izumov v elektroinženirstvu in strojništvu. Številne njegove inovacije imajo poseben pomen prav zaradi globalnega značaja in univerzalne uporabnosti. Nikola Tesla je razsvetlil in elektrificiral svet, omogočil radio, daljinsko vodene naprave in človeštvo premaknil za nekaj desetletij naprej. Znana Encyclopedia Britannica ga je z razlogom uvrstila med 10 najzanimivejših ljudi v zgodovini človeštva.
Hkrati je bil večni rival največjega ameriškega izumitelja Thomasa Alve Edisona. Možno pa je, da je bilo njuno »sodelovanje« in poznanstvo za Teslo še večji izziv.
Na razstavi smo poleg maket videli in preskusili tudi sedem delujočih modelov. Kljub oddaljenemu času in današnji sodobni tehnologiji, so nas še vedno navdušili. Izkoristili smo priložnost in se iz vseh koncev Ljubljane v središče mesta pripeljali z avtobusi LLP. Povemo naj, da so njihove usluge do gibalno oviranih potnikov vse boljše.

Foto galerije