SREČANJE V DEŽELI SUHE ROBE

Novice Foto

Letošnje spomladansko-poletno srečanje smo 16. junija pripravili v deželi »sühe robe.« Najprej v Ribnici, kjer smo z imenom Urban krstili nov kombi, nato pa v Novi Štifti, kjer smo s srečanjem nadaljevali. Povsod je bilo pestro, veselo in zanimivo.

Ko je v zvoniku bližnje ribniške cerkve enajstkrat udarilo po velikem zvonu, se nam je v rokodelskem centru z veliko krošnjo predstavil suhorobar in obodar Uraban - Metod Jaklič. Hudomušni Urban jih je imel kar nekaj »za ušesi«, tako da smo z velikim zanimanjem prisluhnili njegovimi dogodivščinami

V dobrodošlici je ribniški župan Jože Levstek povedal nekaj zanimivosti o Občini Ribnica in poudaril, da so se zadnje čase, glede arhitekturnih ovir, stvari začele korenito spreminjati na bolje. Nato so se nam v narodnih nošah in ljudskimi pesmimi predstavile Vesele Rib`nčanke, predsednik društva Gregor Gračner, pa je orisal potek zbiranja denarja za nov kombi ter njegove donatorje in pokrovitelje. Pohvalno je, da je pri tem sodelovalo kar 31 občin in s tem pokazalo, da podpirajo izvajanje naših socialnih programov. In že je prišel slovesen trenutek, ko sta naša člana Marija Harisch in Zlatko Bernašek prerezala trak in v uporabo uradno prevzela z veliko pentljo okrašen ter z varnostnimi pasovi in klančino opremljen nov kombi Ford. Z zanimanjem smo si ga ogledali, voznikom pa zaželeli, da bi nas varno in udobno prevažali do naših ciljev. Ob tem pomembnem dogodku so bili prisotni: vodja prodaje Sumit avto d.o.o. Katarina Meglič in prodajalec Damjan Nose, direktor Sortima Rihard Sakelšek, župan Občine Cerknica Marko Rupar in župan Občine Škofljica Ivan Jordan.

Ogledali smo si še rokodelski center in suhorobarske izdelke, ki so nastajali v rokah spretnih mojstrov, se posladkali s dobrotami, ki so nam jih pripravile članice Društva podeželskih žena in že se odpravili proti drugemu postanku našega srečanja.

Zapeljali smo se do Frančiškanskega samostana na Novi Štifti kjer nas je s nagovorom sprejel podžupan Občine Sodražica Andrej Pogorelec in povedal nekaj besed o zgodovini in znamenitostih občineNova Štifta je znana predvsem po romarski cerkvi Marije Vnebovzete, zato so si jo nekateri tudi ogledali. Še posebej tri zlate oltarje, ki skupaj s prižnico sodijo med najlepše spomenike rezbarske umetnosti 17. stoletja.

Za tem nas je očarala folklorna skupine OŠ dr. Ivana Prijatelja iz Sodražice v kateri nastopajo učenci od prvega do četrtega razreda. Ob petju in plesu sta jih spremljala violinistka Maja Žitnik in harmonikar Urban Arko. Skupino vodi Zdenka Kljun. Seveda so ob vsakem prikupnem nastopu poželi velik aplavz.

Po vseh teh doživetjih, zanimivostih in lepotah je prišel čas okrepčila in prijetnega druženja tja do večernih ur. Za prijetno razpoloženje je z glasbo za vsak okus skrbel Marino, vmes pa so nam posebno popestritev pripravili še improvizatorji iz Ljubljane. S kratkimi skeči so odigrali odlomke, ki smo jih mi predlagali. Res so odlični improvizatorji in res so bili dobri. Lep, pester in zanimiv sobotni dan je spremljalo tudi lepo vreme.

Foto galerije