PREHODNI POKAL JE V TRAJNO LAST OSVOJIL DAVID SLAČEK

Novice Foto

Biljard je med paraplegiki in tudi med nekoliko lažje gibalno oviranimi tetraplegiki vse bolj priljubljena športna panoga. Od leta 2010, ko smo v Celju pripravili prvo tovrstno tekmovanje, se igralcem biljarda vsako leto pridruži nekaj novih igralcev. Tokrat se je za prehodni pokal Zveze paraplegikov Slovenije za zelenimi mizami pomerilo 16 igralcev.

Med njimi tudi dva tetraplegika. Letošnji, že peti turnir je 14. februarja 2014 v Planet Tušu v Kranju v organizaciji Zveze pripravilo Društvo paraplegikov Gorenjske, poleg gostiteljev pa so tekmovali še igralci iz DP jugozahodne Štajerske, DP severne Štajerske in DP ljubljanske pokrajine. Pomembno pa je, da te turnirje organiziramo v različnih slovenskih mestih in da so v koordinacijo priprav vključena lokalna društva. Vsa tekmovanja smo do sedaj pripravili v biljardnicah Planet Tuša, ki imajo za igralce na vozički najboljše pogoje. Mogoče bi bilo igralcev biljarda več, če bi imeli boljše pogoje za trening in dostop do biljardnih miz. Le malo katero društvo ima tako velike prostore, da v njih lahko postavi biljardno mizo. V igranju »kmečke« osmice se je na letošnjem tekmovanju na osmih pomerilo igralcev 16 igralcev.
Po žrebanju parov so tekmovalci v šestih krogih igrali do polfinalnih in finalnih tekem v tako imenovanem repasažu. S tem so se zmagovalci rednega dela in zmagovalci poražencev uvrščali v naslednji krog, vse dokler se v polfinale niso uvrstili štirje najboljši tekmovalci. Tudi tokrat so igrali na dve dobljeni igri.
V polfinalne igre so se uvrstili: Simon Gračnar (CE), David Slaček (MB), Franc Nerat (MB) in Mičo Ostojič (CE),
V finalnem srečanju pa sta se za prehodni pokal pomerila David Slaček in nekoliko nepričakovano Franc Nerat. Tretje leto zapored in tudi v trajno last ga je osvojil David Slaček. Igralci našega društva - Gregor Gračner, Rok Bratovž, Robert Žerovnik in Igor Dubrovski so si razdelili peto mesto, Ljubiša Gajič, Edo Planinc in Peter Kralj deveto, Anže Podobnik in Jasmin Sabljakovič pa trinajsto.
Tudi peto tekmovanje je vodil naš najboljši igralec in edini tekmovalec med paraplegiki, ki tekmuje na mednarodnih tekmovanjih - Matej Brajkovič. Povemo naj, da je bil Matej edini slovenski tekmovalec, ki je v aprilu v Portorožu nastopil na Evropskem prvenstvu. K petim bronastim medaljam, ki jih je osvojil na evropskih prvenstvih je na portoroškem tekmovanju dodal še dve. Na tekmovanju v Kranju je skrbel za izračun rezultatov in zmagovalcu podelil prehodni pokal. Vse organizacijske niti pa so bile v rokah Janija Učakarja, referenta za šport pri DP Gorenjske, ki je ob razglasitvi rezultatov najboljšim podelil medalje.

Foto galerije