POMEMBNA PRIDOBITEV ZA OŠ DR. FRANCETA PREŠERNA V RIBNICI

Različnost je ZAKON Novice Foto

S slovesno otvoritvijo dvigala je OŠ dr. Franceta Prešerna v Ribnici postala dostopna tudi za gibalno ovirane učence.

Pri tej pomembni pridobitvi je sodelovala tudi Občina Ribnica, ki je prispevala stroške za prizidek dvigala. Tega dogodka sta se ob mesecu otroka še posebej razveselila dva gibalno ovirana učenca, ki se bosta od sedaj naprej samostojno vključevala v učne programe. Na šoli imajo tudi prostorne in prilagojene sanitarije.

Ob otvoritvi je zbrane nagovorila ravnateljica Andreja Modic, nato pa so: ribniški župan Jože Levstek, predsednik DP ljubljanske pokrajine Gregor Gračner in ravnateljica družno prerezali trak. Novo dvigalo je blagoslovil ribniški kaplan, dogodek pa so popestrili mladi harmonikarji.

Ob tem pomembnem šolskem prazniku je s programom »Različnost je zakon,« sodelovalo tudi DP ljubljanske pokrajine. V športnem centru Ribnica je 731 učencev vseh devetih razredov in učencev podružničnih šol prisluhnilo predstavitvi društvenih dejavnosti, ki jih je v sklopu šestih socialnih programov predstavil predsednik društva. Učenci so spoznali tudi vzroke, ki so nas pripeljali na invalidski voziček in njihove hude posledice. Še posebej posledice prometnih nesreč, ki predstavljajo več ko tretjino vseh vzrokov, ki so nam obrnili življenje na glavo.

V dvorani smo imeli tudi tako imenovani poligon s primernimi in neprimernimi klančinami, preozkim prostorom in nevarno rešetko, na katerem so učenci z vozički praktično spoznali s kakšnimi arhitekturnimi ovirami se še vedno vsakodnevno srečujemo. To sta spoznala tudi župan in ravnateljica.

Naši košarkarji pa so učencem predstavili šport paraplegikov in tetraplegikov, še posebej pa seveda košarko. Učenci so se tudi ob tej predstavitvi usedli na vozičke in skušali zadeti obroč. Ugotovili so, da ni tako enostavno.

Z našim prispevkom smo učencem popestrili dan, hkrati pa jih opozorili na nevarnosti, ki prežijo na vsakem koraku.

Foto galerije