PARACENTER IN OKOLICA STA OMAMNO DIŠALA

Novice Foto

Trgatev v središču Slovenskih goric je bila v na prelepo sončno soboto 8. septembra v polnem teku. Po goricah je odmevala harmonika veselih trgačev, odmevala pa je tudi v Paracentru v Oseku, kjer so se na 13. tradicionalni golažiadi za najboljše kuharje golaža potegovale ekipe iz šestih pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije.

Okrog kotličkov so se vrtele kuharice in kuharji parapleginje in paraplegiki iz DP jugozahodne Štajerske, DP Prekmurja in Prlekije, DP ljubljanske pokrajine,

DP Dolenjske Bele krajine in Posavja, ekipa organizatorjev DP severne Štajerske in zunanja ekipa »Trinity tuning club«.

Barve našega društva so tokrat branile kar tri ekipe; »Gajstne koke«, »Zmajčeki« in "Preizkušeni veterani", ki so si med seboj pomagale in svetovale. Vse z namenom, da bi dosegle kar najboljšo uvrstitev. Sodelovanje se je obrestovalo!

Dobrodošlico je vsem udeležencem zaželel predsednik domačega društva Alfred Lasetzky, s pozdravim nagovorom pa se mu je pridružil tudi predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic. Pohvalil je tovrstno sodelovanje in druženje, kjer si člani izmenjujejo znanje in izkušnje tudi na kuharskem področju.

Organizator je vsaki ekipi namenil kos bočnika mlade govedine, druge vsemogoče sestavine, ki so potrebne za okusen in pikanten golaž, pa so kuharji in kuharice prinesli s seboj. Kmalu po deseti uri so se v rokah zabliskali noži, slišalo se je sekljanje čebule in česna, v kotličkih pa se je grela maščoba. Še nekaj časa in že so se po okolici Paracentra širile prijetne vonjave. Kuharji so mešali, dodajali začimbe, poskušali, dosoljevali, poprali in spet in spet poskušali. Vse dokler kuharske mojstrovine niso bile nared za ocenjevanje. Po mnenju strokovne komisije (predsednik in ljubitelj dobre hrane Miran Jernejšek, Dane Kastelic, Roman Majer), je po izgledu, strukturi, okusu in njihovem prefinjenim okusom najbolj okusen golaž skuhala ekipa DP Prekmurja in Prlekije, drugo mesto je osvojila ekipa Gajstne koke, tretje Trinity tuning club, četrto Zmajčeki, peto DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja, šesto Preizkušeni veterani, sedmo pa ekipa organizatorjev. Ekipi, ki sta kuhali kotlovino in vampe sta bili pa tako dobri, da jih komisija sploh ni mogla prehvaliti.

Ob razglasitvi rezultatov je udeležence 13. golažiade ob čestitkah nagovoril tudi župan Občine Sveta Trojica in državni svetnik Darko Fras. Pripomnil je, da bodo s skupnimi močmi Paracenter, ki je v temeljiti obnovi, v najkrajšem možnem času tudi dokončali. Prepričan je, da se bomo v ta kotiček miru in zelene oaze radi vračali.

Med kuhanjem je kuharje s poskočnimi vižami na harmoniki razveseljevala Špela Pokeržnik, udeleženci pa so lahko šli tudi k maši, ki jo je v prostorih Paracentra daroval župnik Roman Majer, član DP severne Štajerske.

Foto galerije