O BOLEZNIH SODOBNEGA ČASA – HOLESTEROL, SLADKOR, PRITISK...

Novice Foto

Že na razstavnih policah v trgovinah nas opozarjajo na izdelke, ki so »zdravi« za našo prehrano. Torej izdelki, ki naj bi preprečevali nastajanje holesterola, povišanega sladkorja v krvi ali pa povečanega krvnega pritiska. Pa so res?

Prehranjevalna industrija stremi za dobičkom, na deklaracijah pa so napisane tiste komponente, ki še zadostujejo zahtevanim predpisom. Vmes pa je ena sama velika reklama. In kaj nam preostane? Za zdravo prehrano in za zdrav način življenja moramo poskrbeti sami!
Kako zdravo živimo in kako zdravo se prehranjujemo nam okvirno pokaže že preventivni pregled, ki ga v začetku leta za člane društva pripravimo v naših društvenih prostorih. In kar na začetku naj povemo, da ljudje s poškodbo hrbtenjače ob omenjenih boleznih nismo nikakršna izjema. Res pa je, da zadnji preventivni pregledi kažejo na izboljšanje rezultatov. Torej, opozarjanje, strokovna literatura in nasveti, le niso zaman.
Tudi v letošnjem letu sta 19. februarja prim. Tanja Erjavec in VMS Branka Vipavec pregledali več kot 40 naših članov. Ob pregledu sta jih opozarjali na najbolj pogoste vzroke, ki vplivajo na bolezni sodobnega časa. To so: nezdrava prehrana (sol, sladkarije, kava, cigarete, mastna hrana), premalo gibanja in tudi stresno življenje.
Meritve so pri vsakemu posamezniku pokazale kakšno je njegovo stanje, v nas samih pa je kako bomo poskrbeli za svoje zdravo in kakovostno življenje. Prav lahko se zgodi, da nas ob nezdravem načinu življenja doleti še kaj hujšega. Vsak »pacient« je ob pregledu prejel kartonček – Dnevnik meritev dejavnikov tveganja in publikacijo o zdravem načinu življenja.

Foto galerije