ADRENALINSKI IZLET Z GOLD WING MOTORJI

Novice Foto

Motoristi Gold Wing cluba Slovenije so paraplegike in tetraplegike popeljali na nepozabno doživetje - »Carpe diem.« Veter v laseh so okusile tudi tri naše članice.

Člani Zveze paraplegikov Slovenije so bili 15.6.2013 na adrenalinskem izletu z motorji Honda Gold WIng. Organizator akcije je bil Gold Wing Club Slovenija, enakopravni član Goldwing zveze Evropa - edini iz Slovenije, sami ideji pa so priključili še dejavnik ozaveščanja o varnosti v cestnem prometu. S tem namenom so se pridružili še AMZS ter Slovenska vojska. Glavni namen pa je vseeno ostala vožnja za paraplegike in tetraplegike. Zaradi naših gibalnih omejitev so za take vožnje najbolj primerni motorji znamke Honda Gold Wing, s katerimi se prevažajo člani kluba.
Eden glavnih organizatorjev Jani Trdine je takole strnil nevsakdanje dogodke:
»Po skrbnih pripravah je le prišel lep sončen dan, ko smo tudi paraplegiki imeli možnost zamenjati lažen občutek varnosti (ko si na štirih kolesih zamotan v tono in pol z ABS in zračnimi vrečami opremljene pločevine), za okus vožnje na dveh kolesih. Nisem slutil, da bo ideja tako hitro dozorela in postala uresničljiva.
Skupini sem se pridružil že na Brezovici, ki je nekako najbolj logično zbirališče, saj člani GWC prihajajo iz cele Slovenije. V urejeni koloni in spremstvu vojaške policije smo se odpravili proti našemu Domu paraplegikov v Pacugu. Samo in jaz sva potem rahlo pospešila (beri se nisva ustavila še na eni kavi na Izolski obvoznici) ter odhitela direktno v Dom, da pripraviva prostor za vse jeklene konjičke. Samo pa je pripravil še ozvočenje, preko katerega smo poslušali dobro glasbo na radiu Goldwing. Ni bilo treba dolgo čakati, ko so motorji v gosjem redu prihajali na naše košarkarsko igrišče. Poznalo se je, da je skupina dobro organizirana in izredno disciplinirana, saj ni prišlo do nobenih zastojev ali problemov pri parkiranju njihovih motociklov.
Začeli smo zbirati prijave paraplegikov in tetraplegikov, sicer pa si je večina, že kar sama dogovorila s svojimi vozniki. Pozdravil nas je tudi Miran Stanovnik in z veseljem smo prisluhnili njegovim zgodbam iz Afrike. Sledil je pozdravni nagovor, kjer sem na kratko predstavil naš dom ter potek dogodka. Nato je besedo povzel predsednik GWC Jože Planinc in izrazil zadovoljstvo, da so prevzeli izvedo celotnega dogodka. Sledili so napotki Vojka Safrana (inštruktor varne vožnje pri AMZS) ter vojaškega policista. Napotki so vključevali predvsem varnostno komponento vožnje. Nato so me uporabili kot »poskusnega zajčka« za demonstracijo kako posaditi invalida na motor. Predstavili smo možnost zdrsa nog s tačk ter položaj sedenja za brezskrben užitek na poti.
P vseh pripravah nas je pot peljala preko Belega križa skozi Portorož. V Luciji smo zavili proti Kopru in prav na križišču sem spoznal prednost, ki sta nam jo nudila vojaška policista z zaporo ceste, tako da se naša kolona ni prekinila. Prav kmalu so tudi moji kolegi invalidi občutil navdušenost motoristov, ki so že dalj časa »zasvojeni« s temi jeklenimi konjički. Taka vožnja skozi vasi in gozdove mi je pomagala »počutiti se živega«. Menim, da je bil del tega tudi vonj in okus okolja, ki je dihal skozi in okoli nas.
Po našem prihodu v Lipico je nas prva pozdravila čreda lipicancev, ki se je v teku pognala z nami vštric, kot da tekmujejo z jeklenimi konjički. Naše vozičke je pripeljal naš šofer Damir in čakal nas je kratek postanek z brezalkoholno osvežitvijo. Tudi pot nazaj je potekala brez zapletov, mogoče kakšen nestrpen voznik, ki se je hotel za vsako ceno vključiti v našo kolono. Tudi v takih primerih se je pokazala prednost policistov vojakov, ki so brezkompromisno odstranili takega voznika iz kolone.
Dogodek smo zaključili s kosilom in glasbenim nastopom legende Ota Pestnerja. Za zaključek bi se rad zahvalil vsem članom Gold Wing Cluba Slovenije za njihovo nesebično pripravljenost v korist nas članov Zveze paraplegikov Slovenije. Poleg svojega časa in dobre volje so celotni dogodek tudi finančno podprli. Brezplačno so za nas zagotovili motorje, gorivo ter poskrbeli za pecivo, brezalkoholne napitke ter za udeležence plačali kosila. Posebna zahvala jim gre tudi za zbiranje prostovoljnih prispevkov za novi košarkarski voziček naše članice. Prav tako gre vsa zahvala in pohvala obema vojaškima policistoma ter Vojku Safranu.
Prav gotovo bo celoten dogodek ostal vsem v nepozabnem spominu in samo upamo lahko, da bomo takšno ali podobno akcijo še kdaj ponovili. Več naj povedo slike.«

Foto galerije