ATLETIKA


Najboljša aktivna atletinja Tanja CerkvenikAtletika je zagotovo ena naTekmujejo tudi tetraplegiki - Slavko Ivančičjprimernejših športno-rekreativnih panog, saj omogoča širok izbor posameznih disciplin in zahteva od posameznika različne sposobnosti. Z atletiko se lahko ukvarjajo tudi starejši, ženske ali tetraplegiki. Atletske discipline delimo na mete (disk, krogla, kij, kopje) ter vožnje (kratke in dolge proge, štafete, maraton).
Prednosti: Vse atletske discipline razvijajo in povečujejo moč, hitrost in koordinacijo gibov.
Organizirana tekmovanja potekajo v poletnem času na stadionih po Sloveniji. Naša ekipa tekmuje v ekipnem ligaškem atletskem tekmovanju, kjer v štirih krogih nastopa osem ekip. Uvrščamo se med tri najboljše ekipe. Hitrostna vožnja - "formula"Najboljši atleti pa tekmujejo tudi na različnih mednarodnih tekmovanjih in dosegajo odlične rezultate. Odlične atletinjeNaši vrhunski atleti so na paralimpijskih igrah osvojili tri zlate in šest bronastih medalj.
Organizirani treningi v pomladanskih, poletnih in jesenskih terminih potekajo na Železničarskem atletskem stadionu v Ljubljani, kondicijske priprave pa v fitness centru.
Enkrat letno društvo organizira enega od štirih krogov slovenske lige, večkrat pa tudi največje srečanje slovenskih atletinj in atletov - memorial prof. Bojana Hrovatina. Atlete vodi Andrej Omahen.

KOŠARKA NA VOZIČKIH

Naša prva kolektivna igraNa novoletnem turnirju v KočevjuKošarka je dinamična igra, ki v celoti aktivira igralca in njegov nevromuskularni sistem ter zahteva dobro telesno, tehnično in taktično pripravljenost s smislom za kolektivno igro. Košarka se igra na standardnih igriščih z normalno visokim košem, igralci pa igrajo na vozičkih, ki so namenjeni izključno košarki. Posebnost košarke na vozičkih je, da so tekmovalci kategorizirani po stopnji gibalne oviranosti, oziroma višini poškodbe hrbtenjače (1 - 4,5 točk); ekipa s petimi igralci ne sme presegati 14,5 točk.
Prednosti: Košarka na vozičkih v polni meri razvija motorične sposobnosti, moč, hitrost, preciznost, koordinacijo, ravnotežje in gibljivost.
Organizirana tekmovanja se v letu odvijajo v državni ligi, v kateri so štiri kola. Poleg tega se košarkarji našega društva udeležujejo tudi mednarodnih tekmovanj v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, BiH in na Češkem. Košarkaši našega društva so tudi člani slovenske ekipe, ki tekmuje v regionalni ligi. Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine organizira enega izmed največjih mednarodnih tekmovanj - Pogačnikov memorial, kjer jih spodbujajo različne plesno navijaške skupine. Organizirani treningi potekajo skozi leto v telovadnici OŠ Dragomer in v telovadnici OŠ Dol pri Ljubljani. Vodi jih Jože Berčon

KEGLJANJE

Najboljši kegljačici društva Senka Ivaniševič in Cvetka ŠtirnTrening na Malenškovi v LjubljaniKegljanje ni registrirana športna panoga v mednarodnem merilu, nudi pa obilo športnih užitkov in zabave. Na splošno pritegne zlasti starejše ljudi, od katerih je kar nekaj žensk. Ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, izvaja pa se po pravilih, ki veljajo tudi za neinvalidne kegljače. Kegljači in kegljačice tekmujemo v posamični ali ekipni konkurenci.
Prednosti: Kegljanje ugodno vpliva na razvoj motoričnih sposobnosti, koordinacijo gibov in ravnotežja.
Organizirana tekmovanja skozi leto: vsako regijsko društvo organizira po eno tekmovanje, Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine pa organizira dve tekmovanji - v Domžalah in Kočevju. Zadnja leta imamo najboljše kegljače tako v ženski kot moški konkurenc. Organizirani treningi potekajo vsak ponedeljek na kegljišču v Malenškovi ulici 1 v Ljubljani, vodi pa jih Štefan Glavan.

NAMIZNI TENIS

Mateja Pintar - Pustovrh - bnronasta medalja v PekinguBojan Lukežič in Jani LisacNamizni tenis je ena izmed najbolj priljubljenih športnih disciplin pri paraplegikih in tetraplegikih. Primeren je tako za rekreativno vadbo kot tudi za tekmovanja. Pravila se ne razlikujejo od pravil za neinvalidne tekmovalce, kar velja tudi za loparje in dimenzije miz. Tekmovalci, ki zaradi prizadetosti rok ne morejo držati loparja, lahko uporabljajo posebni nastavek.
Prednosti: Namizni tenis povečuje motorične spretnosti in hitrost refleksov ter krepi mišice trupa.
Organizirana tekmovanja skozi leto: Tekmovalci se udeležujejo tekmovanj v rekreacijski ligi neinvalidnih igralcev namiznega tenisa ter na mednarodnih tekmovanjih. V naših vrstah imamo kar nekaj uspešnih tekmovalcev, ki so nastopili tudi na paraolimpijskih igrah. V naših vrstah pa imamo celo zmagovalko iz paraolimpijskih iger v Atenah. Mateja Pintar - Pustovrh je v zibelki olimpijskih iger leta 2004 v svoji kategoriji osvojila zlato medaljo, štiri leta kasneje v Pekingu pa bronasto.
Organizirani treningi potekajo vsak ponedeljek v športni dvorani ŠDIL na Malenškovi 1 v Ljubljani, vodi pa jih Davor Škrinjar

 TENIS

Za tenis je premalo zanimanjaNa turnirju v LaškemZačetki tenisa na vozičkih segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Začelo se je (kot mnogo drugih stvari) v Ameriki. No, v Evropi so začeli invalidi tenis igrati v sedemdesetih letih, pri nas v Sloveniji pa v devetdesetih.
Naši tenisači so tekmovali že na prvem turnirju, ki ga je Zveza paraplegikov Slovenije leta 1994 pripravila v Domžalah, nato pa na različnih turnirjih in tekmovanjih doma in po Evropi.
Vrsto let smo v Laškem sodelovali na tako imenovanih VIP turnirjih, kjer so poleg igralcev na invalidskih vozičkih tekmovale tudi znane športne, medijske in politične osebnosti. Zdaj tekmujemo na turnirjih, ki jih izmenično pripravljata Thermana v Laškem in naše društvo v Šenčurju pri Kranju.
Žal, je ta šport pri nas premalo cenjen. Premalo je zanimanja med invalidi, še manj pa med tistimi, ki naj bi za šport invalidov skrbeli. Vse je povezano z visokimi stroški in vse se začne in konča pri denarju. V tenisu ni skupin ali omejitev. Pomembno je le, da tekmovalec sedi na vozičku, ne glede na višino in vrsto poškodbe. Tetraplegiki imajo svojo skupino..

STRELJANJE

Veselka Pevec lahko užene vso moško konkurencostreljanje PevecStreljanje z zračnim orožjem je uradna paraolimpijska disciplina. Primerna je tudi za tetraplegike, saj si lahko pomagajo z dodatnim naslonom za puško. In prav na paraolimnpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016 je kot meteor zasvetila naša paraolimpijka Veselka Pevec, ko je ugnala vso svetovno konkurenco in nekoliko nepričakovano osvojila zlato medaljo. Pevčeva je na hiter vzpon opozorila letu 2014, ko je na svetovnem prvenstvu v Suhlu v razredu padajoče tarče osvojila zlato medaljo in pristreljala normo za nastop na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru.
Streljanje se izvaja v naslednjih položajih:
- brez naslona
- z naslonom roke, ki podpira puško
- z naslonom obeh rok na strelsko mizico.
Prednosti: Streljanje pripomore k boljši koncentraciji in sprostitvi, obenem utrjuje mišice trupa in rok.
Organizirana tekmovanja skozi leto: naši strelci tekmujejo v strelski ligi ZPS, priložnostnih strelskih tekmovanji in seveda na državnih prvenstvih. Verjetno je prav, da tudi na naši spletni strani omenimo, da ima Zveza paraplegikov Slovenije še odlična vrhunska strelca - Frančka G. Tirška (CE), ki ima dve srebrni paraolimpijski medalji in ledendo med strelci paraplegiki - Franca Pinterja (DP-MB), ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka, tremi srebrnimi in eno bronasto kolajno iz paraolimpijskih iger ter še z vrsto odličnimi uvrstitvami.
Organizirani treningi potekajo na strelišču v Jakličevem domu na Vidmu n na strelišču na Malenškovi v Ljubljani. Vodi jih Jasmin Sabljakovič,

SMUČANJE

Najboljši smučar društva Gal JakičNa smučanju v Kranjski GoriPo belih strminah vijugamo tudi paraplegiki in tetraplegiki. Toda ta opojni zimski šport je zaradi drage opreme (monoski, čelada, očala ustrezna topla oblačila, vozovnice, dostop do smučišč), dokaj drag in zato dosegljiv le manjšemu krogu naših članov. Dodatne težave pa na naših smučiščih povzročajo neprilagojene in večkrat nedostopne sanitarije. Toda kljub temu že kar nekaj naših članov rekreativno smuča, imamo pa tudi smučarja tekmovalca svetovnega merila.
Pri nas je na belih strminah ledino zaoral Žiga Breznik, ki je tekmoval na evropskem pokalu in leta 2006 nastopil na paraolimpijskih igrah v Torinu. Po njegovi poti je šel trenutno naš najboljši smučar Gal Jakič. Kot predtekmovalec se mu je pridružil na paraolimpijadi v Torinu, čez štiri leta pa že tekmoval na paraolimpijskih igrah v Vancouvru. Nastopil je tudi na paraolimpijskih igrah v Sočiju. Največji uspeh je dosegel na severnoameriškem tekmovanju v NorAm, ko je v slalomu osvojil srebrno kolajno.
Smučar paraplegik se z vozička presede v poseben sedež, ki je z vzmetjo pripet na smučko. Za ravnotežje pri startu in med vijuganjem mu služita dve kratki smučki pritrjeni na krajši bergli in že je nared za spust po strmini.
Smučarji našega društva že nekaj let zelo uspešno tekmujejo na Pokalu Zveze paraplegikov Slovenije v Kranjski Gori in Rogli.

 PLAVANJE

Aleš Sečnik - plavalec s svetovnim rekordomplavanje BatageljPlavanje je ena izmed najprimernejših aktivnosti za gibalno ovirane, saj lastnosti vode omogočajo veliko bolj samostojno gibanje. Plavanje krepi in masira celotno telo, povečuje kapaciteto pljuč in pripomore k sprostitvi mišic celega telesa. Voda mora biti za vadbo primerno topla, ker je pri gibalno oviranih paraplegikih in še posebej pri tetraplegikih občutek mraza bolj pogost. Poskrbljeno mora biti tudi za varnost, zato je v vodi prisotnost spremljevalca nujno potrebna.
Od oktobra do maja organizirano vadbo razgibavanja in plavanja izvajamo vsak teden v bazenu URI-SOČA, v poletnih mesecih pa dvakrat tedensko na tako imenovanih kopalnih dnevih v morski vodi bazena Doma paraplegikov v Pacugu. Veliko naših članov pa sprostitev in vsakodnevno plavanje v termalni vodi izkoristi na vsakoletni obnovitveni rehabilitaciji v zdraviliščih.
Nekaj naših članov se ukvarja tudi s tekmovalnim plavanjem. Najbolj uspešna sta tetraplegika Aleš Sečnik, ki je v letu 2010 na mednarodnem tekmovanju v Berlinu v svoji skupini postavil svetovni rekord, v letu 2011 pa na mednarodnem plavalnem mitingu v Italiji izpolnil normi za nastop na paraolimpijskih igrah v Londonu in Nino Batagelj, ki je v letu 2017 osvojil normo za nastop na svetovnem prvenstvu v Mehiki. Prvenstvo je zaradi potresa odpdlo nekaj dni pred otvoritvijo. Za rekreativno plavanje skrbi Dejan Mijovič.

 BILJARD

Biljard igrajo tudi nekoliko lažje gibalno ovirani tetraplegikiBiljard je zanimiva igra, ki jo paraplegiki radi igramo, vendar je za to bolj malo priložnosti. Biljardna miza zahteva kar precej prostora, ki ga v društvenih prostorih nimamo. Matej Brajkovič je na evropskih prvenstvih osvojil že 8 bronastih kolajnZato je trening mogoč le v redkih klubih, ki so dostopni igralcu na invalidskem vozičku. Toda kljub temu imamo igralca, ki je na evropskem prvenstvu v biljardu za invalide leta 2005 na Nizozemske, že posegel po medalji. To je Matej Brajkovič, ki trenira v ljubljanskem klubu ZMAJ in je med tekmovalci edini invalid na vozičku. V tem času je na evropskih prvenstvih osvojil že štirinajst bronastih medalj. Na evropskem prvenstvu 2021 v Antalyi pa posegel tudi po srebrni medalji.
Do sedaj je osvojil že kar nekaj pokalov na slovenskih turnirjih in dobil devet bronastih kolajn na evropskih prvenstvih. Ker je med igralci svetovne elite med invalidi daleč najmlajši, ima vse možnosti, da poseže po visokih uvrstitvah. Na svetovnem prvenstvu v decembru 2008 v Ameriki je že prišel do odličnega 5. mesta. Seveda ni treba posebej poudarjati, da je tudi državni prvak. Matej biljard obožuje in ga bo igral dokler mu bodo razmere to dovoljevale. Starost ni omejitev, voziček pa tudi ne. Naši biljardisti na vsakoletnem turnirju, ki ga organizira Zveza paraplegikov Slovenije, dosegajo odlične uvrstitve. Vodi jih Rok Bratovž.

 CURLING

V curlingu na vozički tekmujejo mešane ekipeNaša ekipa je že zabeležila prvo zmagoZgodovinski dan za slovenski curling je 5. marec 2010, ko je skupina navdušencev včlanjenih v Curling klub Ljubljana in Curling klub Zalog ustanovila Curling zvezo Slovenije (CZS) in se včlanila v Svetovno curling zvezo. Zgodovinski dan za naše društvo pa je 15. marec 2011, ko je bil vržen prvi »kamen« z invalidskega vozička.
Novo športno panogo smo poimenovali Para-curling, največ zanimanja zanjo pa so pokazali športniki našega društva. Ljubitelji te zanimive kolektivne igre na ledeni plošči trenirajo na Drsališču Zalog, kjer so ob koncu leta 2011 že dokaj uspešno odigrali prve tekme. Pravijo, da je curling šport v katerega se zaljubiš na prvi pogled. Mogoče bodo v prihodnosti nastopili celo na paraolimpijskih igrah, saj je curling od paraolimpijskih iger v 2006 Torinu naprej, sestavni del teh iger. V letu 2014 je slovenska reprezentanca, ki jo vodi Gregor Vrbinc sestavljajo pa igralci našega društva, nastopila na kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu. Zabeležila je prvo zmago na mednarodnem tekmovanju.
Curling izhaja iz Škotske, njegove prve omembe pa zasledimo v XVI. Stoletju. Vendar je zelo verjetno, da je veliko starejši in da so ga igrali po celotni severni Evropi. Curling je moštveni šport podoben balinanju s to razliko, da ga igramo na ledu s težkimi nabrušenimi granitnimi kamni imenovanimi stones. Curling je najbolj razširjen v Veliki Britaniji, Skandinaviji, ZDA in Kanadi kjer imajo tudi največ igralcev. Svetovna curling zveza ima sedež v Perthu na Škotskem. Pri društvu curling vodi Mojca Burger.

BOCCIA

Pripomočki pri usmejrjanju boccBoccia je paraolimpijski športBoccia je paraolimpijski šport, ki je namenjen predvsem tetraplegikom, oz. najtežje gibalno oviranim športnikom. Boccia je nekakšna različica balinanja, pri katerem mora tekmovalec svoje boccie čim bolj približati balinčku, ki se od ostalih žog razlikuje po barvi. Primeren prostor za igranje je dvorana, igrišče pa mora biti dolgo 12 in široko 6 metrov.
Za igro se uporabljajo usnjene žoge (boccie) različnih barv. Polnjene s posebnim peskom in so nekoliko lažje od običajnih. Prilagojene so umetni podlagi igrišča in športu težje gibalno oviranih športnikov invalidov.
Tekmovalci nastopajo v štirih različnih klasifikacijah - BC1, BC2, BC3 in BC4. Na mednarodnih tekmovanjih športniki lahko tekmujejo posamično vsak v svoji klasifikaciji, lahko pa tudi v parih ali ekipah s po tremi igralci. Najtežje gibalno ovirani igralci pri metu in usmerjanju žoge uporabljajo pripomoček, podoben toboganu. Vodja Jakob Škantelj

LOKOSTRELSTVO

Lokostrelstvo v zgodnjih sedemdesetih letihPredstavitev lokostrelstva našim članomZgodovina lokostrelstva sega daleč nazaj v pradavnino, ko je človek lok najprej uporabljal za lov, nato kot orožje, danes pa ga uporabljamo predvsem za športna tekmovanja. Kot najstarejši prikaz loka velja približno 12.000 let stara slika na apneni plošči iz votline des Fadets v Franciji, izvira pa iz poznega obdobja magdalenija.
Z lokostrelstvom se paraplegiki in lažje gibalno ovirani tetraplegiki ukvarjajo skoraj v vseh državah po svetu. Zato je tudi eden prvih športov v katerem so invalidi tekmovali že na prvih paraolimpijskih igrah leta 1960 v Rimu.
Slovenski paraplegiki smo se z lokostrelstvom ukvarjali že v začetku sedemdesetih let, nato pa je ta zanimiv šport pri nas zamrl. Ponovno so ga po letu 2010 obudili prekmurski paraplegiki, cilj Zveze paraplegikov Slovenije pa je; vzbuditi zanimanje za ta privlačen šport pri čim večjemu številu članov v vseh devetih pokrajinskih društvih. V letu 2017 so v okviru predstavitve športov na URI-Soča lokostrelstvo predstavili tudi pacientom iz vseh oddelkov. Sodobni loki so izdelki vrhunske tehnologije, med najbolj poznanimi pa so: ukrivljeni, standardni, sestavljen, goli, instinktivni in dolgi lok.

SABLJANJE

Predstavitev sabljanja v URI-SOČASabljačaKorenine sabljanja segajo v starodavne tradicije mečevanje. Skozi čas je služilo preživetju v različnih vojnah, za zabavo visoke družbe, pojavljalo se je kot element vzgoje ter se skozi stoletja preoblikovalo v moderen olimpijski šport s svojo opremo, pravili in sistemom tekmovanj. Osnova modernega sabljanja ostaja viteško vedenje do nasprotnika in poštena igra.
Sabljanje na vozičkih se je prvič pojavilo na Stoke Mandevillskih igrah v letu 1954. Pionir na področju invalidskega športa Ludwig Guttmann, ki je bil tudi sam sabljač, je takoj prepoznal potencial športa na invalidskih vozičkih. Že naslednje leto se je na igrah pojavilo sabljanje s sabljo, nato pa so dodali še ženski floret. Sabljanje na vozičku je na sporedu paraolimpijskih iger že od začetka prvih iger v Rimu leta 1960. Tekmovanja potekajo v vseh treh orožjih (floret, meč, sablja), v moški in ženski konkurenci.
V letu 2016 je v Sloveniji potekalo tudi prvo državno prvenstvo v sabljanju na vozičkih. Prvi prvak je postal Gregor Škrlj, član našega društva. Posebnost sabljanja je ta, da sabljači ves čas sedijo na pritrjenih vozičkih. Okvirji, na katerih so pritrjeni vozički pa dovoljujejo spreminjanje razdalje glede na dolžino rok obeh sabljačev. Sabljači tekmujejo v skupinah 1A, 1B, 2, 3, in 4 glede na višino poškodbe in rezultate šestih funkcionalnih testov.
Prvak Gregor Škrlj - levoSabljanje v URI-SOČASabljanje je odlična vaja za izboljšanje fizičnih sposobnosti, kot so: gibljivost, fine motorične sposobnosti in ravnotežje. Tempo sabljanja v vozičkih je hiter in intenziven. Sabljači se morajo s svojim telesom nagibati naprej in nazaj, da se izognejo zadetkom ali pa da dosežejo hiter zadetek nasprotniku. Na ta način omogočijo dovolj aerobne vadbe za izboljšanje kardiovaskularnega sistema ter anaerobne vadbe za povečanje mišične moči v rokah in telesu. Tehnično gibanje roke spodbuja finomotoriko roke z koordinacijo med roko in očesom.
Sabljanje je prav tako izredno orodje za miselno vadbo. Velikokrat se ga imenuje tudi igra fizičnega šaha. Vsaka borba je mešanica strategije in sposobnosti. Odločilni faktor pri sabljanju je sposobnost nekonvencionalnega razmišljanja in iskanja rešitev v hitro spreminjajočih se situacijah. Zahteva močno povezavo med umom in telesom, kjer um vedno išče naslednje možnost premikanja. Vsaka borba med dvema sabljačema je predstava med vzrokom in učinkom. Odločitve morajo biti sprejete hitro in s ciljem pretentati nasprotnika.

 ŠPORTNI RIBOLOV

Za "ribičijo" je pri društvu zadolžen Peter KraljV mirni in tihi naraviŠportni ribolov s plovcem je poletna športno-rekreativna disciplina, v kateri tekmujejo tako starejši kakor tudi mlajši člani. Seveda prevladuje moška populacija. Tekmovanja v športnem ribolovu se izvajajo po pravilniku Ribiške zveze Slovenije.
Prednosti: Poleg športnih užitkov nudi ribolov predvsem obilo sprostitve v naravnem okolju, kjer se človek naužije svežega zraka in prisluhne naravi
Organizirana meddruštvena ligaška tekmovanja potekajo po celotni Sloveniji, ki jih organizira tudi Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine.
Priprave na tekmovanja: Naši člani imajo na voljo tudi dve lovni karti Domžalske ribiške družine, ki ju uporabljajo za priprave na tekmovanja. Ribiče vodi Peter Kralj, ki je v letu 2014 osvojil naslov državnega prvaka.

ŠAH

Naš najboljši šahist Edo Planinc (desno)Ljubiša Gajič - prvak lige 2018Šah je panoga, ki je razširjena in priljubljena zlasti med moškimi člani društva. Da bi šah članom še nekoliko bolj približali smo v prostorih društva pripravili tečaj. Vodil ga je naš vrhunski šahist in mojstrski kandidat Edo Planinc.
Prednosti: Šah spodbuja mentalne sposobnosti, krepi koncentracijo in umirja duha.
Organizirana tekmovanja potekajo v državni ligi, šahisti društva pa se udeležujejo tudi turnirjev, ki jih pripravljajo druga pokrajinska društva - Radejev in Brezovnikov memorial. Naši šahist tekmujejo tudi na državnem prvenstvu, ki ga organizira Zveza za šport invalidov Slovenije in na mednarodnem ekipnem turnirju v Banja Luki.
Društvo je tudi organizator odmevnega tradicionalnega turnirja v Zavodu Prizma v Ponikvah, ki se ga udeležijo šahistke in šahisti iz pokrajinskih društev Zveze in šahisti iz Bosne in Hercegovine. Šahiste, ki so že nekaj let nepremagljivi  vodi Jasmin Sabljakovič.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook