Obveščamo vas, da potekajo na društvu aktivnosti »v živo«, skladno z ukrepi in navodili Vlade RS in NIJZ. Lahko koristite prevoze s kombijem, masaže, fizioterapijo, presoterapijo, rekreacijo. Veliko aktivnosti pa se je preselilo na spletno platformo Zoom. Društvo je odprto vsak dan od 8.00 do 16.00, v tem času smo dosegljivi tudi po telefonu. Za več informacij pokličite na društvo.
Aktivnosti »v živo« se udeležite le, če ste zdravi in se držite navodil, ki so izobešena na društvu.

DRUŠTVO IZVAJALEC OSEBNE ASISTENCE
Naše društvo je 6. januarja 2020 z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti podpisalo pogodbo o izvajanju storitev osebne asistence po Zakonu o osebni asistenci. To pomeni, da je naše društvo izvajalec osebne asistence in se lahko posamezniki z veljavno vrednotnico za osebno asistenco obrnete na nas, da se pogovorimo o vključitvi.

AKCIJA PREVERJANJA DOSTOPNOSTI LPP IN SLIKARSKA RAZSTAVA
Naše društvo organizira akcijo o preverjanju dostopnosti Ljubljanskega potniškega prometa za osebe na invalidskem vozičku. Cilj akcije je ogled razstave slik baročnega slikarja Fortunat Berganta, rojenega v Mekinjah pri Kamniku. Razstava bo v Narodni galeriji in bo strokovno vodena, zagotovljeni pa bodo tudi vsi protikoronski ukrepi. Vabimo vas, da se nam pridružite v torek, 18. maja 2021 ob 11.00 uri. Prevoza s kombijem ne bo, zato je zaželeno, da parkirate na obrobju mesta in do Narodne galerije uporabite LPP. Iz centra mesta do Narodne galerije pa vas lahko pripelje »kavalir«, ki je brezplačen in primeren tudi za voziček. Prijavite se najkasneje do 14. maja 2021.
Umetnost nam bogati življenje!

VSAKOLETNI PREVENTIVNI PREGLED
Zdravo srce in ožilje sta temelj trdnega zdravja in dobrega počutja. Zdravniki že desetletja ponavljajo, kako pomembna je skrb zanju, vendar so v zahodnem svetu koronarne bolezni še naprej najpogostejši vzrok smrti. Zvišane vrednosti krvnega tlaka in holesterola v krvi predstavljajo dejavnik tveganja za razvoj diabetesa, možganske kapi in srčnega infarkta.
Na društvu se zavedamo teh dejavnikov, zato vas 19. maja 2021 od 13.30 dalje vabimo na preventivni pregled. Pregled bo potekal z upoštevanjem vseh preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Zaradi omejevanja števila ljudi bomo po zbranih prijavah naredili razpored in vam sporočili točno uro pregleda. Zato je res pomembno, da se prijavite do 14. maja 2021.

TRIAŽNA UROLOŠKA AMBULANTA
Triažna urološka ambulanta v UKC je na voljo vsem članom vseh pokrajinskih društev paraplegikov. Potrebno je predhodno naročilo na tel. št.: 01/522-35-19. Obvezno je potrebno povedati, da se prijavljate preko Zveze paraplegikov Slovenije. V primeru težav ali strahu pred dolgo čakalno dobo, jih pokličite takoj. Več informacij je na spletni strani Zveze paraplegikov: www.zveza-paraplegikov.si.
Poskrbite za svoje zdravje!

POGOVORNA SKUPINA
Vabimo vas, da se pridružite pogovorni skupini, ki poteka na 14 dni. Prvotno je skupina namenjena vsem, ki bi radi malo poklepetali s svojimi sočlani in se povezovali med seboj, saj nas prav medsebojne izkušnje krepijo in veliko novega naučijo. Tudi če ste prve prijave zamudili, vas vabimo k sodelovanju.

POMOČ STAREJŠIM IN INVALIDOM NA DOMU
V okviru javnih del Pomoč starejšim in invalidom izvajamo storitve pomoči na domu uporabnikov v Ljubljani in Kamniku.  Uporabniki programa so osebe z okvaro hrbtenjače, para in tetraplegiki, ki niso vključeni v storitve osebne asistence po ZOA. Uporabnikom bo nudena pomoč na njihovem domu in izven pri vsakodnevnih aktivnostih. Pomoč zajema: pomoč pri gospodinjskih opravilih, čiščenju bivalnih prostorov in pomoč pri delu na vrtu. Poleg tega je pomoč nudena tudi pri ostalih aktivnostih uporabnika. Lahko je to spremstvo k zdravniku, v trgovino, na rekreacijo ali druge dejavnosti, pomoč pri presedanju ali pa le druženje.
Pomoč na domu je brezplačna in je na voljo od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00 uro. Za dogovor o njenem izvajanju pri vas doma nas prosim predhodno obvestite, vsaj en teden prej, s klicem na društvo, kjer vam rezerviramo želeni termin.

BRALNI KROŽEK
V decembru 2020 smo pričeli z bralnim krožkom, ki ga trenutno vodi knjižničarka  Ksenija Medved. Prva knjiga, ki smo jo izbrali, je »Beneški violinist« avtorice Alysse Palombo, ki je sproščujoče in napeto branje o življenju v Benetkah, Vivaldijevem življenju in poznavanju glasbenega ustvarjanja. Ponovno vas vabimo, da se nam pridružite in z nami delite svoje mnenje. Iščemo tudi vodjo krožka.

NAŠI HIŠNI LJUBLJENČKI
V teh čudnih časih smo se odločili, da si dneve popestrimo z lepimi pozitivnimi in humornimi fotografijami. Tako smo na spletni strani društva odprli novo rubriko z naslovom: Hišni ljubljenčki. Organiziramo foto razstavo hišnih ljubljenčkov naših članov in sodelavcev in vas vabimo, da nam pošljete fotografijo vašega hišnega ljubljenčka z njegovim imenom, pasmo in starostjo. Fotografirajte jih z vodoravno obrnjenim aparatom in sliko pošljite na društvo po e- pošti (dlj.paraplegik@guest.arnes.si)

ŠTUDIJSKI KROŽEK GRAFOLOGIJE
S februarjem smo pričeli z nadaljevanjem krožka grafologije, ki ga vodi Inka Pinter, vendar preko aplikacije zoom. Vabljeni!

MASAŽA
V prostorih društva ob torkih in četrtkih poteka za člane in njihove svojce klasična masaža, ki jo izvaja maser Tadej. Cena masaže, ki traja 45 minut, je 21€. Za člane in članice društvo prispeva 8 €, član-ica pa 13€. Za bližnje svojce članov je cena 25 €.

FIZIOTERAPIJA
V prostorih društva vsako sredo poteka fizioterapija, ki jo izvaja izkušena fizioterapevtka Maja. Cena fizioterapije znaša 30 € za 60 minut. Za člane in članice društvo prispeva 8 €, član-ica pa 22€. Obvezne so predhodne prijave. V primeru, da v istem tednu koristite in masažo in fizioterapijo, poravnate eno storitev v celoti, za drugo pa društvo prispeva 8 €.

PRESOTERAPIJA
Ponovno poteka  program presoterapije, ki je brezplačen in načeloma poteka ob ponedeljkih in petkih. Dogovorite se za termine.

DOHODNINA
Vsak, ki v Sloveniji plačuje dohodnino, lahko 1% svoje dohodnine nameni nevladnim organizacijam. Takšna donacija ga nič ne stane, saj gre ta odstotek sicer v državni proračun. Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije je možno oddati kadarkoli prek sistema eDavki z digitalnim potrdilom ali brez. Če želite v eDavke vstopiti brez digitalnega potrdila, boste potrebovali svojo davčno številko in številko zadnjega informativnega izračuna dohodnine. Prosimo vas, da svoj del dohodnine namenite našemu društvu (davčna številka našega društva je 92039456), saj nam ta sredstva pomagajo k izboljšanju programov. Prilagamo tudi obrazec, ki ga lahko izpolnite in pošljite na ustrezen davčni urad oziroma na naše društvo in ga bomo v vašem imenu posredovali naprej. Iskrena hvala za donacijo! Vsi, ki ste zahtevo že oddali za naše društvo, le-ta velja do preklica in je ni treba ponovno vlagati.

INKONTINENČNI MATERIAL

Na društvu imamo nekaj ženskih in moških vložkov in plenic ter urinal kondomov. Če kdo potrebuje omenjene inkontinenčne pripomočke, naj to javi na društvo.

ELEKTRIČNE POSTELJE
Naše društvo ima možnost pridobiti omejeno količino RABLJENIH električnih bolniških postelj. Brezplačno! Če jo kdo potrebuje, naj to čimprej sporoči na društvo!

PRIROČNIKI
Na društvu imamo dva priročnika zanimivih vsebin. En z naslovom »Rekreativne dejavnosti za starejše osebe z okvaro hrbtenjače« in drugi »Prehrana, teža in zdravje oseb s poškodbo hrbtenjače (nasveti, vprašanja in odgovori). Če bi ju imeli, pokličite na društvo ali napišite e-pošto.

APLIKACIJA ZOOM
Vsem zainteresiranim lahko pošljemo točna navodila, kako naložiti ZOOM aplikacijo, zagotavljamo pa vam, da je zelo enostavno in vas spodbujamo, da poskusite.

SPOROČANJE
Vse zainteresirane prosimo, da svojo prijavo na določeno delavnico ali več njih in morebitna vprašanja sporočite po telefonu na številko 01 569 -11-23 ali 051 649-806 vsak delavnik med 10. in 14. uro ali pošljete po elektronski pošti na naslov: dlj.paraplegik@guest.arnes.si.

Veselimo se nove oblike druženja z vami in upamo, da se bomo čim prej lahko videli tudi v živo!

 

 

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook