ZOOM NAM JE PRIČARAL PUSTOVANJE NA DALJAVO

Novice Foto

»Imate kaj za pusta hrusta? Pust, pust krivih ust! Pust mastnih ust!« No, letos mu bolj pristoji »Pust suhih ust!« Pustovanje je vezano na praznovanje največjega krščanskega praznika velike noči, pri Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine pa smo ga obeležili na pustni torek 16. februarja 2021. Če ne veste beseda pust izvira iz besed »meso post ali meso pust.« Pust preganja zimo (zunaj so že zvončki), po svetu pa so razširjeni različni pustni običaji, prireditve, povorke in bleščeči karnevali. V Sloveniji imamo toliko lokalnih pustnih šem, da bi jih težko našteli. Najbolj znani pa so ptujski Kurenti, cerkljanski Laufarji, brkinski Koromači, cerkniški Butalci s čarovnico Uršulo in številni drugi. No, letos je vse drugače, pust se je preselil na splet.

Na društvu smo se odločili, da se bomo v danih pogojih poslužili najuporabnejše informacijske spletne platforme ZOOM in se predali norčavemu pustovanju na daljavo. Natanko točno malo pred trinajsto uro nas je moderator in izurjeni Nino enega za drugim počasi priklapljal v mrežo sodobne tehnologije, ki ji je uporabno in koristno veljavo dal prav koronavirus. Sodelovali so lahko le tisti, ki so se našemili v take ali drugačne, izvirne in manj izvirne pustne maske. Po nevidnih poteh, ali kje že v živo potujejo slike in besede, smo za računalniki, tablicami ali pametnimi telefoni videli: vikinga, policajko na tajni misiji, hudiča, Đonija Deppa, cepivo proti COVIDU-19, ciganko Simzo, miško, klovneso, joške, beneške maske, blondinko z brki, dva hrčka, medicinsko sestro in pirata. Seveda pa so k sodelovanju vabile tudi vredne nagrade, ki smo jih omenili že v prejšnji novici. Med njimi pa prav gotovo, dvakrat nočitev z zajtrkom za eno osebo v Domu paraplegikov Pacug, dvodnevno bivanje v hišici Čatež, masažo na društvu, trije vrčki za pivo s čipom za Fontano piva v Žalcu, in številne druge.
Tam nekje v ozadju je pustu primerno glasbo vrtel DJ »mojster« DEVIL ON THE WHEELS s pravim light showom, za dobre komične vložke pa še naš član stand up komik Aleš Sečnik. No, tudi pustni štab v prostorih društva, ki je seveda upošteval vse varnostne ukrepe, je k norčavemu razpoloženju poskrbel za primerno okrašene prostore, šaljive igrice, pantomimo, vse primerno pustu in njegovim norčijam. Na nekoliko nostalgije pa so nas spomnili pacienti URI-SOČA, ki so se pod vodstvom delavne terapevtke Petre pridružili našemu nekoliko nenavadnemu pustovanju. V njihovi skupini smo videli: viteza, gasilca, miško, smrketo…Tako mimogrede so nas spomnili tudi na tradicionalna in nepozabna pustovanja pred davnimi leti. Pridružil pa se nam je še direktor Doma paraplegikov Pacug Marko Ferluga. In še dobitniki nagrad. Prvo nagrado je prejela maska cepivo proti COVIDU 19, drugo ciganka Simza, tretjo pa vitez iz URI-SOČA.
Upamo, da smo vam s starimi ljudskimi običajih vsaj nekoliko popestrili ta neprijetni čas. Lepo je bilo, ko smo se nasmejali malo »počvekali« v živo, pa čeprav vsak na drugem koncu.

Foto galerije