SLIKARSKA DELAVNICA V SPOMIN SILVU MEHLETU

Različnost je ZAKON Novice Foto

Naše društvo je 7. septembra 2022 na terasi Gostišča Livada pripravilo drugo slikarsko delavnico slovenskih slikarjev tetraplegikov in paraplegikov.

Tokratno delavnico smo posvetili spominu našega odličnega slikarja in prijatelja Silva Mehleta.
Po prometni nesreči v letu 1993 je Silvo postal izredno težko gibalno oviran tetraplegik, tako da je svoja dela ustvarjal v postelji ali pa napol leže v invalidskem vozičku, ki ga je upravljal z usti. V letu 2002 se je udeležil prve slikarske delavnice v Semiču, nato pa, očitno z velikim slikarskim talentom, izredno hitro napredoval. Že v letu 2003 je namreč postal štipendist, s 1. marcem 2011 pa pridruženi član elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo usti ali nogami (VDMFK). V Mehletovi kratki ustvarjalni poti so nastala številna čudovita dela.

Silvo se je velikokrat pridružil ekipi pri predstavitvi projekta »Različnost je zakon« in učencem po osnovnih šolah s svojim slikanjem z usti dokazoval, da je življenje samo eno in da se kljub težki poškodbi ne konča.
Na slikarski delavnici so pod mentorskim vodstvom Rassa Causeviga slikarske tehnike - olje in akril na platno, risba, DIP, rezbarjenje in oglje nadgrajevali: naš slikar Željko Vertelj, ki je član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, Franc in Irena Ekart, Klavdij Leban, Miran Jernejšek, Ivan Regoršek in vodja kulturnih dejavnost pri Zvezi paraplegikov Slovenije Metod Zakotnik.
Slikarje je k umetniškem ustvarjanju spodbujal pano z napisom - TVOJA OVIRANOST NE SME OMEJEVATI TVOJIH ZMOŽNOSTI!

Ob zaključku je se je slikarjem zahvalila in poudarila pomen kulturne dejavnosti pri društvu predsednica Mirjam Kanalec in ženi pokojnega slikarja Heleni Mehle izročila šopek s sliko mentorja naših slikarjev Rassa Causeviga. Helena je ob tem vidno ganjena dodala, da je slikanje lepa umetnost in še posebej primerna tudi našim najtežje gibalno oviranim članom. Seveda se je organizatorju zahvalil tudi vodja kulturnih dejavnosti pri Zvezi paraplegikov Slovenije Metod Zakotnik.
Lep kulturni dogodek je podprl JSKD.

Foto galerije