POKAL TONETA POGAČNIKA OSVOJILA PDM TREVISO

Novice Foto

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je v športni dvorani Edvarda Peperka v Ljubljani 6. in 7. maja 2023 pripravilo že 42. memorial Toneta Pogačnika in 26. mednarodni turnir. Nastopilo je pet ekip - KIK Una-Sana Bihać (BIH), KKI Zagreb (HR), KKI Varaždin (HR), PDM Treviso (I) in DP Ljubljana Mercator (SLO). Zaradi odpovedi češke reprezentance so se ekipe pomerile med seboj, vsaka z vsako. V soboto so odigrale sedem, v nedeljo pa še tri tekme.

Član našega društva, Tone Pogačnik, je bil velik športnik v pravem pomenu besede. V svoji športni karieri je bil odličen hokejist, za tem cenjen hokejski sodnik, nato pa ga je amputacija obeh nog zaradi bolezni, še pred ustanovitvijo lokalnih društev, pripeljala v vrste paraplegikov. Tone je bil izredno dosleden, vztrajen, redoljuben in vedno obdan s številnimi idejami. Bil je vzornik vsem, predvsem pa nepogrešljiv organizator vseh večjih tekmovanj. Tako doma kot v tujini. In seveda, bil je naš velik prijatelj, ki smo ga cenili in spoštovali. Zapustil nas je v poletju leta 1981.

Rezultati sobotnih tekem:
DP Ljubljana Mercator : KIK Una-Sana – 56:64
KKI Varaždin : PDM Treviso – 47:94
DP Ljubljana Mercator : PDM Treviso – 46:74
KIK Una-Sana : KKI Zagreb – 68:58
DP Ljubljana Mercator : KKI Varaždin – 59:32
KIK Una-Sana : PDM Treviso – 55:69
KKI Zagreb : KKI Varaždin – 45:41
Rezultati nedeljskih tekem
PDM Treviso : KKI Zagreb – 70:50
KKI Varaždin : KIK Una-Sana Bihać – 39:57
DP Ljubljana Mercator : KKI Zagreb – 72:47

Zmagovalni pokal 42. memoriala Toneta Pogačnika je brez poraza osvojila ekipa PDM Treviso. Pokal za drugo mesto je prejela KIK Una-Sana, za tretje DP Mercator Ljubljana. Četrto mesto je osvojil KKI Zagreb, peto pa KKI Varaždin.

Lestvica
1. mesto PDM Treviso
2. mesto KIK Una-Sana
3. mesto DP Mercator Ljubljana
4. mesto KKI Zagreb
5. mesto KKI Varaždin
Tekme so sodili Mitja Dečman, Nedžad Budimlić, Marko Marinovič in Sinan Ferizović, zaključno tekmo pa je komentiral član društva Aleš Sečnik.
Ob razglasitvi rezultatov je predsednica društva Mirjam Kanalec košarkarjem čestitala za borbene igre in dobre rezultate, jim zaželela varno vrnitev na svoje domove in jih k sodelovanju povabila tudi na 27. mednarodni turnir. Košarkarje je pozdravil in nagovoril tudi predsednik Skupščine Zveze paraplegikov Slovenije Peter Robnik.
Pokale so za tem podelili Peter Robnik, predsednica društva Mirjam Kanalec, Eva Pahovnik in Mojca Burger.
Organizacijske niti so bile tokrat v rokah športne referentke društva Eve Pahovnik in Gregorja Gračnerja.
Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine pa je tudi tokrat v slovenskem in angleškem jeziku pripravilo ličen Bilten v katerem predstavlja prijazno in zeleno prestolnico mesto Ljubljana, gostitelja, zlatega sponzorja Mercator, sponzorja Inotherm in donatorje: Pirnat d.o.o, Thermana Laško, Kvader MT d.o.o., Korona d.d, Elektro Ljubljana, ekipe in igralce ter razpored tekem. O Pogačnikovem memorialu in mednarodnem turnirju pa so v Biltenu svoje misli zapisali:
Župan mesta gostitelja Zoran Janković je zapisal, da je Ljubljana mesto športa,. zato izvajajo številne programe in projekte, s katerimi spodbujajo aktivnosti, prilagojene posameznikovim željam in sposobnostim. Ljubljana je v lanskem letu prejela že četrto bronasto priznanje Access City Award. Dodal je še: »Ponosni smo, da v Ljubljani vsako leto gostimo tradicionalni Pogačnikov memorial, ki ga organizira Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine. Člani društva se organizacije tekmovanja vsako leto lotijo z izjemno energijo, strokovnostjo, predanostjo in vizijo, za kar jim iskreno čestitam. Prepričan sem, da bo Pogačnikov memorial tudi letos izjemen, tekme pa polne napetosti in zdravega tekmovalnega duha.
Spoštovani športniki in člani spremljevalnih ekip, Ljubljana je iz leta v leto lepša, skupaj s sodelavci skrbimo, da bo še naprej zelena, čista, varna in prijazna.«

Dane Kastelic – predsednik Zveze paraplegikov Slovenije je zapisal, da bo naše društvo 9. maj, Dan miru, obeležilo s Pogačnikovim memorialom in mednarodnim košarkarskem turnirjem. Gre za športno srečanje, ki je z leti trdega dela in uveljavljanja v srednjeevropskem prostoru že preraslo v tradicijo. Brez tega mednarodnega dogodka v košarki na vozičkih, posvečenega izjemnemu človeku, pionirju organizacije prireditev športa paraplegikov, bi nastala velika vrzel na področju športnih prireditev v prestolnici in Sloveniji. Po zaslugi Toneta Pogačnika in zanesenjakov, ki so vztrajno sledili njegovi ideji, si je danes košarka paraplegikov v Sloveniji izborila zelo pomembno mesto, predvsem pa je zelo dobro organizirana tudi po zaslugi Zveze paraplegikov Slovenije, ki je letos 16. aprila praznovala 54 let organiziranega delovanja.
Posebej pa je poudaril: »Prepričan sem, da se boste v društvu organizacije Pogačnikovega memoriala tudi v prihodnje lotevali s tako vnemo in zanosom kot doslej. S takim pristopom pa boste zagotovo ohranili sloves dobrih organizatorjev in ime društva kakor tudi ZPS prenesli daleč preko meja naše domovine

Mirjam Kanalec – predsednica Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine pa je zapisala, da je prav šport tista rdeča nit, ki se vije skozi zgodovino društva. Danes si tudi sodobne rehabilitacije paraplegika ne moremo predstavljati brez športa.
Bržkone postane naše življenje s športom bolj celostno, saj predstavlja način preživljanja prostega časa in druženja, kjer poskrbimo za zdravje.
Ob koncu zapisa je še pripomnila: »Tovrstni športni dogodki so priložnost za doseganje odličnih športnih rezultatov ter neponovljiva priložnost za druženje, hkrati pa ozaveščajo širšo javnost o športu invalidov. Prepričana sem, da bo tekmovanje potekalo v športnem duhu, prepletenem s tekmovalnostjo in pošteno igro, ki naj bo športnicam in športnikom vodilo pri igranju pod koši. Gostje bodo lahko uživali v utripu naše prestolnice, ki je prejemnica številnih priznanj in nagrad, s katerimi si utrjuje položaj na samem vrhu evropskih mest, tudi na področju dostopnosti.«

Foto galerije