POGAČNIKOV POKAL OSVOJILA KIK UNA SANA, NAŠI DRUGI

Novice Foto

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je v športni dvorani Osnovne šole Kašelj v Ljubljani 7. in 8. maja 2022 pripravilo že 41. košarkarsko tekmovanje v spomin na Toneta Pogačnika in 25. mednarodni turnir. Nastopile so štiri ekipe ki so zaradi odpovedi madžarske in italijanske ekipe tekme v predtekmovanju odigrale vsaka z vsako.

Pri Društvu paraplegikov pokrajine se s spominskim tekmovanjem vsako leto spomnimo Toneta Pogačnika, velikega športnika in vzornika, predvsem pa nepogrešljivega organizatorja vseh večjih tekmovanj. Tako doma kot v tujini. Bil je izredno dosleden, vztrajen, redoljuben, vedno obdan s številnimi idejami in seveda naš velik prijatelj.
Prvi in drugi dan tekmovanja so se ekipe pomerile za uvrstitve od prvega do četrtega mesta.

Rezultati predtekmovanja:
KIK Una-Sana Bihać (BIH) : KIK Zmaj Gradačac (BIH) – 64:59
DP Ljubljana Mercator (SLO) : RSV Basket Salzburg (AUT) – 42:37
DP Ljubljana Mercator (SLO) : KIK Zmaj Gradačac (BIH) – 68:50
Naslednji dan so ekipe odigrale še tri tekme
KIK Una-Sana Bihać (BIH) : RSV Basket p (AUT) – 77:65
RSV Basket Salzburg (AUT) : KIK Zmaj Gradačac (BIH) – 53:66
DP Ljubljana Mercator (SLO) : KIK Una-Sana Bihać (BIH) – 67:73

Lestvica
1. mesto KIK Una-Sana Bihać
2. mesto DP Ljubljana Mercator
3. mesto KIK Zmaj Gradačac
4. mesto RSV Basket Salzburg
Tekme so sodili Mita Dečman, Nedžad Budimlić in Milenko Džurič
Ob razglasitvi rezultatov je predsednica društva Mirjam Kanalec košarkarjem čestitala za odlične igre in rezultate, jim zaželela varno vrnitev na svoje domove in jih k sodelovanju povabila tudi na 26. mednarodni turnir. Košarkaše sta pozdravila in nagovorila tudi Zoran Janković in predsednik Skupščine ZPS Peter Robnik, odmevni športni dogodek pa so v zadnji tekmi popestrile tudi plesalke skupine Ladies.
Pokale so za tem podelili župan Zoran Janković, Mirjam Kanalec in Peter Robnik.
Igralce gostujočih ekip smo popeljali na izlet z ladjico po Ljubljanici in na Ljubljanski grad,
Organizacijske niti so bile tokrat v rokah Mirjam Kanalec, Eve Pahovnik in Roberta Žerovnika.
Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine pa je tudi tokrat v slovenskem in angleškem jeziku pripravilo ličen Bilten v katerem predstavljamo zeleno in prijazno prestolnico gostitelja in zakaj jo je vredno obiskati, zlatega sponzorja Mercator, sponzorje in donatorje, ekipe in igralce ter razpored tekem. O Pogačnikovem memorialu in mednarodnem turnirju pa so svoje misli med drugim zapisali:

Župan mesta gostitelja Zoran Janković:
Pogačnikov memorial je eden od nepogrešljivih športnih dogodkov v Ljubljani in vesel sem, da bo letos potekal že 41. leto zapored. Organizatorjem turnirja, Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine, iskreno čestitam, saj leto za letom s strokovnim, predanim in ekipnim delom poskrbijo za izjemno vzdušje in tekmovalno napetost. V Ljubljani se zavedamo izjemnega pomena telesne aktivnosti vseh naših meščank in meščanov za kakovostno življenje na vseh področjih, zato izvajamo številne projekte, s katerimi približujemo različne vrste vadbe vsem generacijam prebivalcev. Pri tem posebno pozornost namenjamo temu, da so rekreacijske površine dostopne vsem, tudi osebam z oviranostmi. Ponosni smo, da živimo v odprtem, urejenem, varnem, strpnem, solidarnem in tovariškem mestu, v katerem je medsebojno spoštovanje vedno na prvem mestu.

Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic:
V letošnjem letu Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine odpira vrata že 41. spominskemu tekmovanju v košarki na vozičkih, ki ima v letošnjem letu tudi četrt stoletno zgodovino z mednarodno udeležbo. Pogačnikov memorial je postal stalnica v pestri paleti športa paraplegikov na območju srednje Evrope, športno srečanje, ki je z leti trdega dela in uveljavljanja v srednjeevropskem prostoru že preraslo v tradicijo. Brez tega mednarodnega dogodka v košarki na vozičkih, posvečenega izjemnemu človeku, pionirju organizacije prireditev športa paraplegikov, bi nastala velika vrzel na področju športnih prireditev v prestolnici in Sloveniji. Po zaslugi Toneta Pogačnika in zanesenjakov, ki so vztrajno sledili njegovi ideji, si je danes šport paraplegikov v Sloveniji izboril zelo pomembno mesto, predvsem pa je zelo dobro organiziran tudi po zaslugi Zveze paraplegikov Slovenije, ki je letos 16. aprila praznovala 53 let organiziranega delovanja. Vsi, ki skušate prispevati k čim boljši organizaciji športnih dejavnosti paraplegikov, počnete to z zavestjo, da je prav šport nepogrešljiva metoda v sodobni rehabilitaciji paraplegika in tetraplegika.

Predsednica Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine Mirjam Kanalec:
Prav šport je tista rdeča nit, ki se vseskozi vije skozi več kot štiridesetletno zgodovino, saj si danes sodobne rehabilitacije paraplegika ne moremo predstavljati brez športa. Prav ta nam ponuja način vključevanja v aktivno življenje po okvari hrbtenjače, bodisi rekreativno ali vrhunsko. Športna dejavnost zagotovo pomeni tudi preventivo v pojavljanju številnih zdravstvenih in psihosocialnih komplikacij, do katerih pogosto prihaja. Bržkone postane naše življenje s športom bolj celostno, saj predstavlja način preživljanja prostega časa in druženja, kjer hkrati poskrbimo za svoje zdravje. S pomočjo športa se poleg psihološke in fizične koristi razvije tudi samozavest, ki se kaže skozi družbeno vlogo invalidov. Pomembnost športa v delovanju društva potrjuje tudi podatek, da je Društvo le dobro leto po ustanovitvi, davnega leta 1980 organiziralo prvi turnir v košarki na vozičkih, posvečen Tonetu Pogačniku. Kasneje je to tekmovanje s sodelovanjem tujih ekip postalo tudi mednarodno obarvano. Ni odveč dodati, da so tovrstni športni dogodki priložnost za doseganje odličnih športnih rezultatov ter neponovljiva priložnost za druženje, hkrati pa ozaveščajo širšo javnost o športu invalidov. Prepričana sem, da bo tekmovanje potekalo v športnem duhu, prepletenem s tekmovalnostjo in pošteno igro, ki naj bo športnicam in športnikom vodilo pri igranju na parketu. Gotovo se bodo z izmenjavo bogatih izkušenj ponovno stkala nova prijateljstva in znanstva, ob katerih se bodo zabrisale meje kultur in ovire različnih jezikov.

Foto: Drago Perko

Foto galerije