51. HROVATINOV MEMORIAL BREZ TUJIH TEKMOVALCEV

Novice Foto

Na atletskem stadionu v Novi Gorici je 12. septembra 2020 potekalo že 51. atletsko tekmovanje v spomin na pionirja invalidskega športa v Sloveniji prof. Bojana Hrovatina. Rezultati tekmovanja so šteli tudi za državno prvenstvo. Tokrat je bilo naše največje atletsko srečanje okrnjeno, saj zaradi koronavirusa ni bilo atletinj in atletov iz Hrvaške, BiH, Srbije, Črne Gore in Makedonije. Tudi ekipa našega društva je bila oslabljena, osvojila pa je pet medalj.

Tekmovanje je v soorganizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite organizirala Zveza paraplegikov Slovenije, udeležilo pa se ga je 56 atletinj in atletov iz vseh devetih pokrajinski društev Zveze.

Tekmovalce, še posebej tetraplegike, pa je tokrat pestila vročina, saj je termometer na štadionu kazal več kot 30 stopinj Celzija.
Na štadionu je zadonela Zdravljica in udeležence povabila k odprtju 51. memoriala. V slovesni otvoritvi so športnike nagovorili in pozdravili:
Dobrodošlico je v mestu vrtnic zbranim zaželel predsednik Društva paraplegikov severne Primorske Matej Gruden.
Vodja športa pri Zvezi Gregor Gračner je ob predstavitvi športa ob tej priložnosti predstavil tudi Zbornik, ki je te dni izšel ob 50 letnici športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije.
Predsednik Zveze Dane Kastelic je omenil vlogo športa in spominsko tekmovanje pionirja invalidskega športa prof. Bojana Hrovatina. Poudaril, je da se športniki paraplegiki in tetraplegiki iz paralimpijskih iger do sedaj še niso vrnili brez medalje.
Podžupan Občine Nova Gorica Simon Rosič, ki je športnik po duši, je orisal šport v Novi Gorici.
Vodja tekmovanja Janez Hudej je atlete seznanil s potekom tekmovanja, vsi skupaj pa so atletom zaželi kar najboljše rezultate.
Atletinje in atleti so se najprej pomerili v troboju tehničnih disciplin (met kopja-kija, diska in suvanje krogle). Tokrat so tekmovali le na štirih metališčih, kar je tekmovanje nekoliko zavleklo. Orodja so metali z enega tekmovališča, tako da s presedanjem niso izgubljali časa. Menjavali so le orodja. Na voljo so imeli en poskusni met in šest v konkurenci, sodniki pa so v tekmovalni list vpisali le najboljši izmerjen rezultat. Atletinje parapleginje in atleti paraplegiki ter nekoliko lažje gibalno ovirani tetraplegiki so za doseganje boljših rezultatov uporabljali posebne tekmovalne stole, ki so nekoliko višji od vozičkov. Težje gibalno ovirani tetraplegiki so svoja orodja metali z navadnih sobnih vozičkov.
Atleti so glede na višino poškodbe v trobojih tekmovali v skupinah od F51 do F57, v vožnjah pa v skupinah od T51 do T54. Skupine kjer je nastopalo manjše število tekmovalcev je organizator združili v eno skupino. Rezultate so vrednotili na osnovi svetovnih rekordov Mednarodnega paralimpijskega komiteja. Starejši tekmovalci so tekmovali v skupini Veterani.
Po sklenjenem tekmovanju v trobojih v metih so se atleti pomerili še v trobojih vožnje (100, 200 in 400 metrov s specialnimi vozički, na memorialni vožnji na 100 metrov s standardnimi vozički v moški in ženski konkurenci posvečeni prof. Bojanu Hrovatinu in vožnji na 800 metrov, ki smo jo posvetili našemu velikemu prijatelju in novinarju Henriku Übeleisu. Henrik je kot športni novinar časopisa Delo spremljal vsa naša večja tekmovanja in ima zelo velike zasluge za promocijo našega športa.
Sledila je slovesna razglasitev rezultatov, kjer smo podelili 14 kompletov medalj. Podeljevala sta jih direktorica Javnega zavod za šport Nova Gorica Aleksandra Fortin in predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, ki je tekmovalcem čestital za dosežene rezultate in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi te naše najmnožičnejše atletske prireditve.
Za nemoten in regularen potek tekmovanja je pod vodstvom Marjana Perkmana skrbela sodniška ekipa Atletskega kluba Nova Gorica, za vnos in izračun rezultatov pa Marina in Janez Hudej. Sodelovale so tudi novogoriške dijakinje.
Udeleženci 51. memoriala prof. Bojana Hrovatina so prejeli spominske majice, razdelili pa smo jim tudi publikacije projekta SOPA o škodljivem in tveganem pitju alkohola, v katerem sodeluje tudi naše društvo.

Foto galerije