Voda vzame voda vrnePreventivna akcija ozaveščanja o nevarnostih pri skokih in padcih v vodo, bo na mestnem kopališču v Slovenskih Konjicah potekala 29. julija 2022, med 10.00 in 18.00 uro.
V združenem dogodku - XVIII. mednarodni "Dan brez vozička" in akciji "Voda vzame, voda vrne," boste spoznali osebne zgodbe, ki so se zgodile ob nepravilnem skoku v vodo. Zgodbe, ki so nekaterim popolnoma spremenile življenje, saj so spoznali, da čeprav za gibanje po suhem uporabljajo invalidski voziček, življenja za njih ni konec, prej nasprotno. Pred njimi se je odprl svet podvodja, kjer vozička ne potrebujejo in so lahko še boljši od "ta zdravih".
V UKC Ljubljana vsako leto oskrbijo vsaj 50 poškodb, ki so posledica skoka v vodo, med njimi so vsaj trije primeri hudih poškodb hrbtenjače, ki puščajo trajno invalidnost. Že v letošnjem letu so oskrbeli 15 poškodovancev, od katerih so imeli trije resne poškodbe. Ob pogostosti tovrstnih poškodb in po letih brez pravega opozarjanja družbe na nevarnosti, ki pretijo kopalcem pri skokih v vodo, je akcija »Voda vzame, voda vrne« postala osrednja slovenska akcija ozaveščanja o nevarnostih pri skokih in padcih v vodo.
Rdeča nit dogodka bo gibanje pod in nad vodo v različnih oblikah ter druženje vseh ljubiteljev voda. Predstavljene bodo aktivnosti, ki jih lahko invalidi izvajajo v vodi brez uporabe invalidskega vozička. Z nami bo 430. mornariški divizion Slovenske vojske, ki je taktična enota polkovne ravni, sestavljena iz poveljstva, Odreda za specialno podvodno delovanje, hitre patruljne ladje Ankaran in večnamenske ladje Triglav, Voda za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev ter enote vojašnice. Odred za specialno podvodno delovanje (OSPD) je visoko specializirana enota Slovenske vojske, namenjen odkrivanju, odstranjevanju in uničevanju eksplozivnih naprav ter s tem zmanjševanju ali odstranjevanju nevarnosti, ki lahko ogrozi bojno delovanje enot, oseb, objektov in materialnih sredstev.
Predstavili bomo atraktivno fitnes vadbo ONMAT FIT ® (www.onmatfit.com), ki poteka na blazinah na vodi. Vadba izboljšuje ravnotežje, poveča gibljivost in moč centra telesa, izboljšuje srčno živčni sistem telesa ter omogoča dodatne športne zmogljivosti tako rekreativnim kot vrhunskim športnikom.
Potapljanje z avtonomno potapljaško opremo – z nami bodo izkušeni potapljači z invalidnostjo, njihovi asistenti in inštruktorji, člani Plavalnega kluba Slovenke Konjice in člani Mednarodne zveze društev IAHD Adriatic. Prisoten bo tudi Nino Batagelj, ki je v maju v šestih dneh v seriji dvanajstih potopov na globino 40 metrov zbral kilometer poti v globino in nazaj. Potapljanje na vdih – z nami bo Saglara Mandzhieva, mednarodna inštruktorica potapljanja na vdih. Poseben izziv ji je učenje prostega potapljanja oseb z gibalno oviranostjo, kjer v okviru IAHD Adriatica razvija terapevtsko, rekreativno in tekmovalno apnejo.
Z nami bo tudi profesionalna morska deklica Karin Heuffel, primorska paraplavalka in mednarodna inštruktorica potapljanja na vdih z multiplo sklerozo, ki je slovenski javnosti znana kot ena izmed dveh profesionalnih morskih deklic.
Obiskovalci se boste lahko pomerili v tekmovanju v športnem potapljanju in statični apneji.

92039456