Ogled Čebelarskega centraAvtohtona kranjska čebelaPravijo, da bi brez čebel življenje na zemlji kmalu izumrlo, ker ne bi bilo glavnih opraševalcev. V Sloveniji imamo zelo veliko čebelarjev in na slovensko pobudo je Organizacija združenih narodov razglasila 20. maj za Svetovni dan čebel. Nenazadnje pa imamo paraplegiki in tetraplegiki tudi Čebelarsko sekcijo in prvi učni čebelnjak na svetu. In tako ni naključje, da smo se najprej zapeljali do Čebelarskega centra na Brdu pri Lukovici.
Center, kjer ima sedež tudi Čebelarska zveza Slovenije, stoji na izredno lepem in mirnem kraju. Center in čebelarstvo na slovenskem nam je predstavila Barbara Dimc in že na začetku omenila dva slovenska moža, ki sta pomembno vplivala pri razvoju čebelarstva pri nas in v svetu. To sta bila Anton Janša in Pavel Peter Glavar. Nekateri so si ogledali medovito učno pot, vsi pa zanimivo slovensko avtohtono kranjsko čebela v 3D prikazu in velikosti 170 cm. Seveda smo se ob degustaciji tudi posladkali z avtohtonimi vrstami medov.

Predstavitev nove sodelavkePriljubljeno balinčkanje v prijetni senciPo ogledu centra smo se zapeljali do »Piknik placa,« v mirni in neokrnjeni naravi v Zgornji Javoršici, kjer se je leta 1929 rodil pesnik Dane Zajc. Tam so nas že čakale dobrote na žaru, nato pa nam je dobrodošlico dobro počutje zaželela predsednica društva Mirjam Kanalec. Sledilo je družabno balinčkanje in druženje v prijetni senci. V dokaj vročem nedeljskem dnevu so se seveda prilegli osvežilni napitki ali pa hladno točeno pivo.
Tokratno spomladansko srečanje v lepem vremenu ob prehodu v poletje, je s sodelavci pripravila Eva Pahovnik, glasbo za vsak okus je vrtel DJ Slavko Krajnc, pri prevozu s kombiji pa so tudi tokrat sodelovale sorodne organizacije. Darko, Milanko, Ciril in Milan – velika hvala.

92039456