NajboljšiDruštvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja je 10. maja 2022 v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije pripravilo zaključni četrti krog šahovske lige ZPS-Gradex. Turnir pa so posvetili v spomin na odličnega šahista in prvega predsednika društva Jožeta Radeja.
Zaključnega kroga se je udeležilo 19 šahistov iz šestih pokrajinskih društev Zveze. Za Društvo so tekmovali: Edo Planinc (6,5), ki ima vse zasluge, da naši šahisti z minimalno razliko ostajajo na vrhu, Adam Dmitrovič (4,5), Zlatko Majhenič (4,0), Jasmin Sabljakovič (3,5) in Franci Urankar (2,5).
Šahisti so v društvenih prostorih tekmovali po švicarskem sistemu, sodnikovih navodilih in pravilih. V sedmih hitropoteznih krogih so za razmišljanje in poteze v posamičnih partijah imeli na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.
Rezultati četrtega kroga lige ZPS-Gradex
Rezultati ekipno
Prvo mesto je osvojila naša ekipa DP Ljubljana (15), druga je bila DP Koper (11), tretja DP Celje (9), četrta DP Maribor (8,5), peta DP Novo mesto (5,5), šesta pa DP Kranj (3,5). Dodamo naj, da vse ekipe niso nastopile v popolni postavi.
Četrti krog z Radejevim memorialomRezultati posamično
Zmagovalni pokal je osvojil naš najboljši šahist Edo Planinc – DPLJ (6,5), drugo mesto je zasedel Radoslav Matič – DPCE (6), tretje pa Janko Koren – DPNM (5).
Rezultati ligaškega tekmovanja v sezoni 2022
Šahisti so v šahovski ligi ZPS-Gradex prvi krog odigrali 25. januarja 2022 v prostorih gostišča Hochkraut pri Celju. Povedla je ekipa DP Maribor (9). Drugi krog so ekipe odigrale 22. januarja v gostišču Marinšek v Naklem. Slavila je ekipa DP Maribor (12), V tretjem krogu so se šahisti srečali 6. aprila na Smrekarjevi domačiji pri Postojni, kjer je zmagala ekipa DP Koper (15,5), Četrti krog je 10. maja z Radejevem memorialom že po tradiciji pripravilo DP Novo mesto, kjer je prvo mesto osvojila DP Ljubljana (15).
Ekipne uvrstitve po štirih krogih
Zmagovalni pokal je osvojila naša ekipa DP Ljubljana (42,5), druga je bila DP Maribor (42,0), tretja DP Celje (37,5), četrta DP Koper (31,5), peta DP Novo mesto (22,5), šesta pa DP Kranj (17,5).
Za nemoten potek tekmovanja je v zadnjem krogu skrbel arbiter Marko Jurič.

92039456