Novinarska konferencaSlovenska Karitas je 17. februarja 2021 pripravila novinarsko konferenco in s tem uradno začela že 16. vsakoletno akcijo – 40 dni brez alkohola. Kot vsako leto je sporočilo akcije brez alkohola - solidarnost s tistimi, ki trpijo zaradi alkohola, bodisi na cestah, družinah ali zdravja. Dr. Mateja Markl iz Agencije RS za varnost v prometu je na konferenci med drugim pripomnila, da kar tretjino umrlih v prometnih nesreč povzroči alkohol. Pri Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine pa imamo tudi tretjino članov, ki so se ponesrečili v prometnih nesrečah. Na žalost je tudi pri nekaterih od njih bil prisoten alkohol.
Letošnja ambasadorka akcije je Laura Vnuk, velemojstrica in dvakratna svetovna mladinska prvakinja v šahu. Zato akcija nosi naslov »Moja poteza,« kajti če alkohol simbolično primerjamo s šahom vidimo, da je nevaren in prebrisan nasprotnik, ne izbira svojih soigralcev, lahko si izobražen, reven, bogat, moški, ženska … Alkohol preži na našo ranljivost, priložnosti pa je zelo veliko. Šah je tudi stvar pomembnih odločitev, ki vplivajo na potek igre. In alkohol igra simultanko z nami, od nas pa je odvisno kako močni smo v tej igri.
V lanskem letu, kljub epidemiji in zaprtimi lokali, delež alkoholiziranih voznikov v prometu, ni upadel v taki meri kot bi pričakovali.
Koordinatorka akcije Andreja Verovšek je povabila, da se v tem času odpovemo alkoholu. S tem bomo nekaj naredili za svoje zdravje, hvaležni pa nam bodo predvsem naši najbližji. Naši odnosi bodo pristnejši.
Skozi 40 dni bo v akciji sodelovalo na tisoče Slovencev, 13 organizacij in 30 strokovnjakov. Pridružite se jim!

 

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook