Prvo državno prvenstvo v plesuPlesalci so navdušiliV soboto, 8. decembra, je Plesni klub Zebra v sodelovanju s plesno šolo Bolero organiziral 1. državno prvenstvo v plesu na vozičkih. Po mnogih uspešnih tekmovanjih in priplesanih medaljah na mednarodnih tekmovanjih so se slovenski plesalci končno predstavili tudi domačim sodnikom in občinstvu.
Na slovenskem državnem prvenstvu v standardnih in latinsko ameriških plesih so se tekmovalci predstavili v osmih kategorijah.

Ker je pri nas ples na vozičkih še zelo mlada panoga, stara šele štiri leta, in tekmovalce zaenkrat vzgaja le prvi „wheelchair dancing“ klub Zebra, znotraj posameznih kategorij letos res še ni bilo številne konkurence, kljub temu pa so plesalci nastopili profesionalno in na nivoju, ki smo ga vajeni s preteklih mednarodnih tekem.
Tekmovalce so ocenjevali priznani mednarodni sodniki športnega plesa z veljavnimi licencami za sojenje plesa na vozičkih: Karmen Intihar, Brane Križnar in Miran Pritekelj. Tudi zanje je bilo to tekmovanje posebna izkušnja, saj so prvič tudi v praksi nastopili v vlogi sodnikov plesa na vozičkih.
V spomin na 1. državno prvenstvoV soboto smo bili priča mnogim „prvič“. Prvo državno prvenstvo, prve sodniške izkušnje in posebej za ta dogodek so se prvič povezali baletniki in plesalci na vozičkih. Sonja Kerin, Damjan Mohorko in Luka Žiher so zaplesali s plesalko plesnega kluba Zebra Ano Razboršek. Baletna plesna točka, ki vključuje plesalca na vozičku, je novost, ki je doslej še nismo zasledili nikjer na svetu.
Sobotni dogodek je bil v več pogledih izjemen in zgodovinski. Z njim je Plesni klub Zebra zaoral ledino in postavil nove smernice temu športu na slovenskih tleh. Pri nas je ples na vozičkih še mlad šport, v tujini pa ima že z bogato tradicijo, zato so doslej naši plesalci tekmovalne izkušnje nabirali le na mednarodnih dogodkih v tujini, s sobotnim dogodkom pa smo postavili temelje za to tudi v Sloveniji.
Pionirski projekt je svojo prvo izvedbo doživel v dokaj „družinskem“ ozračju, prepričani pa smo lahko, da se bo v naslednjih letih konkurenca krepila in širila. Cilj je v prihodnjih letih tekmovanje razširiti na mednarodno raven. Interes za sodelovanje so že pokazali plesni kolegi iz drugih držav.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook