Koronavirus bomo zajezili ob upoštevanju vseh ukrepov
Pri Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine bomo upoštevali vse ukrepe, ki jih proti širitvi koronavirusa določajo in priporočajo vlada, stroka in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Društvo izvajalec osebne asistence
Naše društvo je 6. januarja 2020 z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti podpisalo pogodbo o izvajanju storitev osebne asistence po Zakonu o osebni asistenci. To pomeni, da je naše društvo izvajalec osebne asistence in se lahko posamezniki z veljavno vrednotnico za osebno asistenco obrnete na nas, da se pogovorimo o vključitvi.

Hišni ljubljenčki
Na spletni strani smo odprli novo spletno stran o hišnih ljubljenčkih naših članic in članov. Pridružite se in po elektronski pošti dlj.paraplegik@guest.arnes.si pošljite fotografijo, mi pa jo bomo uvrstili v fotogalerijo. Seveda lahko pošljete več fotografij, želene in primernejše pa so vodoravne oblike, ker zavzamejo manj prostora in več pokažejo. Zraven pripišite ime živali, koliko je stara in mogoče tudi vaše ime, da bodo obiskovalci vedeli kdo je njen ponosni lastnik. Če poznate koga izmed naših članov, ki ima hišnega ljubljenčka, ga opozorite na možnost sodelovanja.

Ročna masaža
Na društvu ponovno poteka masaža. Termina, ki sta vam na voljo, sta torek in četrtek. Naročite se na društvu ali neposredno pri Tadeju.

Fizioterapija
V prostorih društva vsako sredo poteka individualna fizioterapija, ki jo izvaja izkušena fizioterapevtka Maja. Cena fizioterapije znaša 30€ za 60 minut. Za člane in članice društvo prispeva 8€, član-ica pa 22€. Obvezne so predhodne prijave. (v primeru, da v istem tednu koristite in masažo in fizioterapijo, poravnate eno storitev v celoti, za drugo pa društvo prispeva 8€).
Bodite razgibani! 

DELAVNICE DRUŠTVA ZDAJ KAR V TVOJI DNEVNI SOBI - AKTIVNOSTI NA DALJAVO

Sporočamo vam, da so zaradi epidemije in ukrepov vlade vse množične aktivnosti, ki jih imamo na društvu, trenutno prekinjene za nedoločen čas. Izolacija in »ostajanje doma« hkrati povzroča še večjo stisko tistim, ki ste morda že tako bolj izolirani in ne hodite veliko okrog, razen na kakšne naše dejavnosti. Tako vas obveščamo, da srno se odločili iti v korak s časom in vse aktivnosti društva prilagoditi trenutnim razmeram, zato jih začasno, dokler ukrepi še trajajo, selimo na online platformo. Povezali se bomo preko aplikacije ZOOM, ki omogoča video konference in tako bomo z naslednjim tednom lahko začeli izvajati delavnice na daljavo. Kljub temu, da morda do sedaj niste bili priključeni na delavnice in aktivnosti na društvu, morda zaradi težave s prevozom, pomanjkanjem časa itd., a bi vas online udeležba zanimala, vas vabimo, da izkoristite to »online« priložnost in se aktivnosti udeležite od doma.
Predstavljamo vam štiri delavnice, ki bodo predvidoma od začetka naslednjega meseca potekale online:

1. Pogovorna skupina
S septembrom smo na društvu začeli s pogovorno skupino »Kdo sem in kdo želim postati?«, ki poteka na 14 dni. Prvotno je skupina namenjena vsem, ki bi radi malo poklepetali s svojimi sočlani in se povezovali med seboj, saj nas prav medsebojne izkušnje krepijo in veliko novega naučijo. Tudi če ste prve prijave zamudili, vas vabimo k sodelovanju.
Kaj je pogovorna skupina in kako bi ti sploh lahko koristila?
Pogovorna skupina je skupina ljudi, ki jih med seboj povezujejo podobni interesi on podobna izkušnja. Pogovarjali se bomo o različnih tematikah, ki se bodo vrtele okrog življenjske spremembe in prejemanja invalidnosti oz. nove realnosti in omejitev, ki jih le ta prinaša. Vsakič bomo obravnavali eno tematiko in vaše osebne izkušnje ali dileme iz nekega področja, občasno pa bomo imeli tudi različne goste, ki bodo z nami delili svoje izkušnje. Na skupini bom prisotna socialna delavka Nina; vse kar se bo tam pogovarjalo, pa ostane med nami. Namen skupine je predvsem to, da se med seboj spoznate, povežete in drug z drugim delite stiske in dileme, s katerimi se srečujete in o katerih se morda s svojimi domačimi ne morete pogovarjati. Cilj je, da drug drugega spodbujamo pri majhnih korakih napredka in ga podpiramo, da bo lažje sprejel sam sebe in svojo novo realnost. »Ne moreš se vrniti in spremeniti začetka. Lahko pa začneš, kjer si in spremeniš konec!«

2. Spletna kavica v sklopu ženske sekcije
Obveščamo vas, da bomo sredino druženje ženske sekcije prav tako prestavili na online platformo. Ker pa ženske ne boste mogle klepetati v živo, bomo imele spletno kavico. Kako bo spletna kavica potekala?
Povezale se bomo preko aplikacije ZOOM, kjer se bomo lahko videle in slišale, Vaša naloga je samo, da si skuhate kavo ali čaj in se usedete za računalnik ali pred mobilni telefon. Vsaka s svojo kavo in čajem ter po možnosti toplo odejo, bomo skupaj poklepetale in si malo krajšale čas. Glede na potrebe in interes, lahko skupaj izvajamo tudi dihalne vaje, kar je v tern času, ko nam je svobodno »dihanje« omejeno, še posebej pomembno za zdravje. Lahko pa se naučimo še kakšno vajo joge obraza ali ponovimo stare. Skratka druženje bomo oblikovale po vaših željah.

3. Prebudi žensko v sebi - nova skupina za ženske
Drage ženske, zaradi vašega povpraševanja odpiramo NOVO skupino za ženske! Skupina bo drugačna od ženske sekcije in bo vsebovala najrazličnejše tematike in delavnice.
Komu je skupina namenjena in kaj bomo počele?
Skupina je namenjena vsem ženskam, ki želite prebuditi žensko v sebi in poskrbeti za svoje zdravje in energijo ali se malo družiti še z ostalimi ženskami.
Predvidene tematike skupine so: Joga obraza, Dihalne tehnike, Delavnica - izboljšaj svojo samozavest, Zenski cikel ali menopavza, Zdravje in mladosten videz, Posebne vaje za ženske... Seveda bo na voljo tudi sproščen klepet o vsem ženskih zadevah. Naprošamo vas, da nam posredujete vse želje in predloge glede tematik, ki bi jih skupina obravnavala, saj nam je pomembno, da jo oblikujemo glede na vaše interese. Trenutno bo skupina online, da doseže čim večje število žensk, kasneje pa bomo glede na interes videli, če jo bomo imele tudi v živo,

4. Bralni krožek
Bralni navdušenci pozor! Z decembrom začenjamo z bralnim krožkom in naprošamo vse zagrete bralce ali vse tiste, ki imate radi knjige, pa si morda ne vzamete časa za branje, da se nam pridružite!
Kako bo krožek potekal?
Glede na vaše želje in predloge bomo skupaj vsak mesec izglasovali knjigo meseca, katero boste morali v danem mesecu prebrati. Dogovorili se borno, ali se bomo srečevali 1x mesečno ali raje za spodbudo k branju kar vsake 14 dni. Prosimo, da se čim prej prijavite, iščemo pa tudi vodjo skupine, ki bi potem pogovor o izbrani knjigi vodil a. V primeru, da se za vodjo ne bo nihče javil, bo krožek vodila izbrana knjižničarka. Želimo vam polno novih spoznanj, znanj in bralnih užitkov!

Sporočanje
Vse zainteresirane prosimo, da svojo prijavo na določeno delavnico ali več njih in morebitna vprašanja sporočite do konca tega tedna, zaradi lažje organizacije in določitve točnih datumov delavnic. To nam sporočite po telefonu na številko 01/569-11-23 ali 051 649 806 vsak delavnik med 101 in 14. uro ali pošljete po elektronski pošti na naslov: nina.cerne@drustvopara-lj.si. Na vseh delavnicah bo prisotna socialna delavka Nina Černe

Aplikacija ZOOM
Vsem zainteresiranim bomo po koncu prijav poslali še točna navodila, kako naložiti ZOOM aplikacijo, zagotavljamo pa vam, da je zelo enostavno in vas spodbujamo, da poskusite. V kolikor se boste odločili, da bi sodelovali ali se pridružili le iz radovednosti, ste lepo vabljeni. Za vsakršno tehnično pomoč pa bomo na voljo.
Veselimo se nove oblike druženja z vami in upamo, da se bomo čim prej lahko videli tudi v živo!

Laična pomoč na domovih
V okviru javnih del »Pomoč starejšim in invalidom« od maja naprej nudimo pomoč uporabnikom v Ljubljani in Kamniku. Uporabniki programa so osebe z okvaro hrbtenjače, paraplegiki in tetraplegiki, ki niso vključeni v storitve osebne asistence po Zakonu o osebni asistenci. Uporabnikom bo nudena pomoč na njihovem domu ali izven pri vsakodnevnih aktivnostih: pomoč pri gospodinjskih opravilih, čiščenju bivalnih prostorov, pomoč pri delu na vrtu, spremstvo k zdravniku ali druge aktivnosti, pomoč pri presedanju ali pa le druženje. Pomoč na domu je brezplačna in je na voljo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Za več informacij pokličite na društvo in se dogovorite o vsebini in terminih izvajanja te storitve.
S pomočjo je vse lažje!

Dohodnina
Prosimo vas, če namesto državi namenite 0.5% dohodnine za donacijo našemu društvi. S tem boste omogočili več sredstev za programe, ki jih izvajamo. Obrazec pa lahko posredujete vsem svojim svojcem in znancem.

Članarina
Pozivamo vse, ki ste pozabili plačati članarino, da to naredite čim prej. Določili smo jo na občnem zboru in znaša 15 €.
Izkažite pripadnost društvu!

Sporočanje
Svoje prijave in vprašanja lahko sporočite po telefonu na številko 01/ 569 11 23, 041/649 806, 051/649 806 vsak delavnik med 10. in 14. uro ali pošljete po elektronski pošti na: dlj.paraplegik@guest.arnes.si, mojca.burger@drustvo-para-lj.si

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook