Novinarska konferencaSlovenska Karitas je 17. februarja 2021 pripravila novinarsko konferenco in s tem uradno začela že 16. vsakoletno akcijo – 40 dni brez alkohola. Kot vsako leto je sporočilo akcije brez alkohola - solidarnost s tistimi, ki trpijo zaradi alkohola, bodisi na cestah, družinah ali zdravja. Dr. Mateja Markl iz Agencije RS za varnost v prometu je na konferenci med drugim pripomnila, da kar tretjino umrlih v prometnih nesreč povzroči alkohol. Pri Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine pa imamo tudi tretjino članov, ki so se ponesrečili v prometnih nesrečah. Na žalost je tudi pri nekaterih od njih bil prisoten alkohol.
Letošnja ambasadorka akcije je Laura Vnuk, velemojstrica in dvakratna svetovna mladinska prvakinja v šahu. Zato akcija nosi naslov »Moja poteza,« kajti če alkohol simbolično primerjamo s šahom vidimo, da je nevaren in prebrisan nasprotnik, ne izbira svojih soigralcev, lahko si izobražen, reven, bogat, moški, ženska … Alkohol preži na našo ranljivost, priložnosti pa je zelo veliko. Šah je tudi stvar pomembnih odločitev, ki vplivajo na potek igre. In alkohol igra simultanko z nami, od nas pa je odvisno kako močni smo v tej igri.
V lanskem letu, kljub epidemiji in zaprtimi lokali, delež alkoholiziranih voznikov v prometu, ni upadel v taki meri kot bi pričakovali.
Koordinatorka akcije Andreja Verovšek je povabila, da se v tem času odpovemo alkoholu. S tem bomo nekaj naredili za svoje zdravje, hvaležni pa nam bodo predvsem naši najbližji. Naši odnosi bodo pristnejši.
Skozi 40 dni bo v akciji sodelovalo na tisoče Slovencev, 13 organizacij in 30 strokovnjakov. Pridružite se jim!

92039456