OGLED OPERE - DEVICA ORLEANSKA

Ob ogledu opere Devica OrleanskaNekaj naših članov si je 4. februarja 2020 v ljubljanski operni hiši ogledalo opero – Devica Orleanska. To delo skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega je bilo v letošnjem januarju po skoraj poldrugem stoletju od njenega nastanka, prvič uprizorjeno na slovenskem odru.
Samosvoja operna stvaritev Devica Orleanska (1881 St. Petersburg), napisana v slogu vélike francoske opere, je skladateljevo peto operno delo in hkrati prvo, ki je bilo v Pragi leta 1882 izvedeno zunaj meja njegove domovine.

Pred ogledom predstaveBrezplačni ogledV njej se zgodovinsko ozadje zgodbe o usodi francoske heroine iz 15. stoletja prepleta z mešanico veličastnega razkošja in melodramatičnih pasaž.
In še nekaj o Devici Orleanski. Komaj sedemnajstletna Ivana Orleanska je poveljevala francoski kraljevi vojski in kralja Karla VII. prepričala, da je pregnal Angleže iz Francije. Leta 1429 ji je zaupal vodstvo armade v obleganju Orleansa in drugih spopadih. Z njenimi vojaškimi zmagami se je tehtnica v stoletni vojni odločilno prevesila na stran Francozov. Njene zmage so omogočile kronanje Karla VII., zaradi česar je njeno družino nagradil s plemstvom. Toda Vojvoda Burgundski jo je priprl in prodal Angležem, kjer jo je proangleška duhovščina na montiranem sodnem procesu obtožila krivoverstva in jo obsodila na usmrtitev s sežigom na grmadi.
V operni hiši so naše obiskovalce zelo lepo sprejeli, za kar se jim še posebej zahvaljujemo.