STRES NAM KROJI ZDRAVJE IN ŽIVLJENJE

Predavateljica Sara Fišer (desni)Stres je normalen fiziološki odziv organizma na dražljaje iz okolja, ki motijo osebno ravnotežje. Stres je sprožilec, ne pa tudi vzrok za izgorevanje. Potovanje z letalom je nekaterim v veselje, za druge pa hud stres. Hrupna glasba nam je lahko na koncertu v užitek, če pa ponoči moti naše prizadevanje, da bi zaspali, utegne povzročiti stres.
Zelo veliko nam je o stresu 25. novembra 2019 v društvenih prostorih povedala Sara Fišer – dipl. univ. psih. iz ZD Ljubljana.

Redna vadba tehnik sproščanja ima številne pozitivne učinka za posameznikovo telesno in duševno zdravje. Med njimi so:
- učinkovitejše spoprijemanje s stresom;
- lajšanje bolečine;
- izboljšanje spanja in zmanjšanje utrujenosti;
- izboljšanje koncentracije in spomina;
- povečanje samozaupanja in višanje produktivnosti;
- preprečevanje – zmanjšanje psihosomatskih bolezni.
Slušatelji predavanja o stresuPredavateljica nam je predstavila tri različne tehnike sproščanja:
1.
Dihalne vaje sproščanja – osnovna tehnika, ki je del večine drugih tehnik;
2. Postopno mišično sproščanje – usmerjena na telo, ki nas uči zavestnega sproščanja mišic v dveh korakih. Najprej mišice krčimo, nato pa sproščamo. Skozi ponavljanje te tehnike se naučimo prepoznati in razločiti občutke ob napeti in sproščeni mišici. To nam pomaga pri sproščanju telesa kadar začutimo, da je napeto zaradi stresa.
3. Vizualizacija – kot nezahtevna tehnika usmerjena na misli pomirjajočega kraja. S to tehniko želimo s pomočjo ustvarjanja pomirjujočih miselnih podob doseči miselno sproščenost, posledično pa tudi sproščenost na telesu in drugih ravneh.
Zbližali smo s stresom, s spoznanjem pa ga bomo tudi lažje premagali.