USPOSABLJANJE OSEBNIH ASISTENTOV IN UPORABNIKOV

Udeleženci usposabljanjaFOTOGRAFIJE - Zveza paraplegikov Slovenije je 11. marca 2019 v konferenčni dvorani Austria Trend hotela v Ljubljani pripravila usposabljanje osebnih asistentov in uporabnikov oz. njihovih zakonitih zastopnikov. Med njimi so bili tudi uporabniki našega društva.
Po sprejemu in registraciji udeležencev (usposabljanja se je udeležilo skoraj 250 osebnih asistentov in uporabnikov), sta zbrane nagovorila - vodja osebne asistence Špela Šušteršič in predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic. Kastelic je poudaril, da ima osebna asistenca pri Zvezi paraplegikov Slovenije že petnajstletno tradicijo.

Nagovor predsednika Zveze Daneta Kastelica in strokovne delavke Špele ŠušteršičDo lani se je izvajala kot program, z uveljavitvijo Zakona o osebni asistenci, pa je postala dejavnost organizacije. Po dveh mesecih izvajanja osebne asistence (v skladu zakona in novimi strokovnimi sodelavci), pa ugotavljamo, da smo naredili ogromno, vendar nas čaka še veliko dela. Predsednik je ob tem prosil uporabnike in osebne asistente za strpnost pri uvajanju sprememb in novosti, ki morajo biti premišljene.
Za tem so se udeleženci usposabljanja razdelili na dve skupini. Uporabnikom sta o komunikacijskih tehnikah ter odnosu med uporabnikom in osebnim asistentom predavala dr. Alja Stvarnik, univ. dipl. fil. specialistka zakonske in družinske terapije in Nejc Ojsteršek, trener poslovnih veščin. Govorila sta o slogih komunikacije, asertivnem komuniciranju, podajanju in sprejemanju kritik ipd. Njuno predavanje je zaključil Dane Kastelic, ki je poudaril, da imajo vsi udeleženi v izvajanju osebne asistence vzajemno odgovornost do tistih, ki koristijo asistenco ter osebnih asistentov. Uporabnike je opozoril, da Zvezo paraplegikov Slovenije pri izvajanju osebne asistence med drugim jasno zavezuje Zakon o delovnih razmerjih.Uporabnik Omenil je obveznosti uporabnikov do tega, da načrtujejo svojo asistenco (oddajajo urnike) in da je nujno usklajevanje in sprejemanje odgovornosti vseh, ki koristijo ali izvajajo asistenco.
Sledila je obrazložitev invalidskega varstva, delovnih razmerij ter pravic in dolžnosti, ki jih je obrazložil Matej Verbajs, vodja pravne službe CNVOS. Hana Ermenc (druga z desne) z novimi močmiSpregovoril je o urejanju delovnih razmerij, pravicah in dolžnostih uporabnikov in osebnih asistentov, varovanju osebnih podatkov, beleženju delovnega časa osebnih asistentov in drugih vprašanjih, ki so se udeleženim porodila med predavanjem.
V popoldanskem času usposabljanja sta Miha Sužnik in Uroš Zupan iz Špica International d.o.o. predstavila aplikacijo o registraciji delovnega časa, ki jo uporabniki lahko naložijo na pametne telefone.
V zadnji predstavitvi je Rok Zaletel iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje govoril o alkoholni problematiki v Sloveniji. Slušatelje je seznanil s številkami in odstotki, ki kažejo enormne podatke porabe alkohola v Sloveniji. Na žalost nas vodijo v sam svetovni vrh. Sledila je obsežna razprava, kjer so osebni asistenti in uporabniki odgovore na številna vprašanja dobili iz prve roke.
Uporabniki so ob tej priložnosti prejeli potrdilo, ki je potrebno za izvajanje oz. koriščenje osebne asistence.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook