AKCIJA - 40 DNI BREZ ALKOHOLA

Akcija - 40 dni brez alkohola40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola
Video - V galeriji Družine v Ljubljani je 6. marca 2019 v organizaciji Slovenske karitas in soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med. Over. Net, potekala novinarska konferenca z naslovom »Za odgovoren odnos do alkohola.« Na konferenci so predstavili letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola, ki bo od 6. marca do 20. aprila 2019 potekala doma, na cesti, v službi pri delu, v družbi oziroma kjerkoli in s komerkoli smo.
V akciji, ki poteka že štirinajsto leto sodelujejo:

Nacionalni inštitut za javno zdravje s projektom SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola), Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani s projektom Sporočilo v steklenici, Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent. Kot gost se je letos akcije udeležila Zveza paraplegikov Slovenije, sodeloval pa je tudi ambasador letošnje preventivne akcije televizijski voditelj Igor E. Bergant. Akcijo so predstavili:
Generalni tajnik Slovenske karitas - mag. Cveto Uršič- Mag. Cveto Uršič - generalni tajnik Slovenske karitasje predstavil vsebinski poudarek in potek letošnje preventivne akcije. Med drugim je pripomnil, da kruta statistika kaže, da v Slovenji samo zaradi bolezni in stanj, ki so izključno povezane z alkoholom, in v prometnih nesrečah, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, letno v povprečju umre vsaj 1000 oseb. V zadnjih petih letih je zaradi vožnje pod vplivom alkohola na slovenskih cestah nastalo 7.907 prometnih nesreč, kjer umrlo 157 oseb, 732 oseb pa je bilo huje poškodovanih. Med njimi smo tudi paraplegiki in tetraplegiki. Alkohol pa pogosto vodi tudi v druge oblike nasilja v družinah, na delovnem mestu, med vrstniki. Alkohol je velikokrat tudi posledica ali pa vzrok za brezposelnost in revščino.
Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic- Andreja Verovšek iz Zavoda Med. Over. Net je predstavila možnosti vključevanja v akcijo preko socialnih omrežij, oblikah pomoči preko interneta in o sodelovanju strokovnjakov, ki nudijo strokovno pomoč mladim in družinam. Korak iz objema alkohola je trenutek odločitve, ki v nadaljevanju zahteva veliko vztrajnosti in podpore. - Karmen Henigsman iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je predstavila projekt SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola ter problematiko tveganega in škodljivega pitja alkohola v Sloveniji. Pri nas je čezmerno pitje alkohola zelo prisotno. Raziskave kažejo, da kar 43 odstotkov Slovencev med 25 in 64 letom preveč pije. Odstotek je zaskrbljujoč, saj skoraj polovica Slovencev prekorači mejo, ki je z vidika zdravja, še sprejemljiva. V Sloveniji smo zaradi razlogov povezanih izključno z alkoholom v obdobju 2011-2015 zabeležili 4.361 smrti. Umrlo je 3.417 moških in 944 žensk. Umrljivost prebivalcev Slovenija presega evropsko povprečje.
- Nataša Sorko, družinska psihoterapevtka je govorila o dejavnikih tveganja pri psihosocialnem razvoju otrok in mladostnikov, katerih starši imajo težave zaradi pitja alkohola ter o preventivni vlogi družine. Družina je tista osnovna celica, kjer bi se morali otroci počuti varno. Različni podatki pa kažejo, da se otroci ne počutijo varno v lastnem domu, v kolikor odraščajo v družinah, v katerih ima eden ali oba starša težave zaradi škodljivega, tveganega pitja alkohola ali zasvojenosti z njim.
Moderatorji tiskovne konference- Dane Kastelic – predsednik Zveza paraplegikov Slovenije je omenil problematiko tveganega in škodljivega pitja alkohola kot vzrok za poškodbe, ki so pri nekaterih naših članih botrovali njihovi invalidnosti. Od vseh vzrokov, ki so nas pripeljali na invalidski voziček, največji odstotek (33) predstavljajo prometne nesreče. To je alarmanten podatek, če upoštevamo vse preventivne akcije. Zato ne moremo govoriti samo o objestnosti in utrujenosti voznikov, prevečkrat je prisoten zaužiti alkohol ali druge prepovedane substance. Slovenci imamo preveliko toleranco do alkohola v prometu. Vsak vinjen voznik na cesti ogroža življenje drugega in je potencialni kandidat, da postane »morilec« ali pa, da sodržavljana njegova brezvestnost priklene na invalidski voziček. Kruto, vendar resnično.
- Igor E. Bergant, TV voditelj - ambasador akcije 40 dni brez alkohola je omenil splošne in škodljive posledice prekomernega uživanja alkohola na vseh področjih. Še posebej pa v prometu in na delovnem mestu. Po njegovih besedah so kazni v prometnih nesrečah, ki jih povzročijo vinjeni vozniki, prenizke.
Želimo si lepih odnosov, zdravja, blaginje in pravega veselja v družinah. Čezmerno pitje in opijanjanje uničuje naše skupnosti, povzroča zasvojenost, revščino, nasilje in trpljenje, še posebej otrok.