PARAPLEGIKI IN VOZNIŠKO DOVOLJENJE

BDF ročica za ročno upravljanje avtomobilaImeti vozniško dovoljenje in voziti avto je že nekako samoumevno. Povezano je sicer z dokaj velikimi stroški in časom, toda to je nekaj kar v današnjem življenju nujno potrebujemo. Vendar pa je pot do vozniškega dovoljenja pri gibalno oviranih ljudeh precej težja. Zaplete se takoj na začetku, saj potrebujemo naši invalidnosti prirejeno vozilo. No, rešitev nam že nekaj let omogoča Zveza paraplegikov Slovenije, ki v ta namen posoja osebno vozilo z avtomatskim menjalnikom in ročico za ročno upravljanje. In kar precej paraplegikov in tetraplegikov (in drugih invalidov) si je z zvezino Škodo pridobilo vozniško dovoljenje.
Toyota z vgrajeno ročicoGibalno oviranim ljudem pa je vrata odprla tudi AMZS šola vožnje - edina slovenska avtošola, ki je v sodelovanju s Toyoto avto opremila z BDF ročico, da ga lahko upravljamo tudi kandidati na invalidskem vozičku. Poleg tega lahko prve izkušnje kandidat opravi na poligonu varne vožnje na Vranskem in tako v varnem okolju brez stresa spozna osnove vožnje s prilagojenim avtom. S tem tudi inštruktor lažje oceni vozne sposobnosti kandidata in se zato hitreje osredotočita na vaje, pri katerih bi kandidat utegnil imeti več težav.
Na cesti smo vsi enaki in vsi moramo biti sposobni varno pripeljati na cilj in pri tem paziti tudi na vse ostale. Po uspešno opravljenem izpitu smo tudi invalidi povsem enakovredni udeleženci v prometu. To pomeni, da nas v njihovi šoli popolnoma identično in dosledno naučijo vozniških pravil in prvin vožnje ter so do nas enako zahtevni kot do kandidatov, ki niso gibalno ovirani. Varnost je na prvem mestu!

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook