PREDAVANJE O ZDRAVILNIH UČINKIH KONOPLJE

Predavanje o zdravilnih učinkih konopljeV prostorih društva smo 23. novembra 2018 prisluhnili predsedniku Društva za človekove pravice PEST Božidarju Radišiču, ki nam je v zanimivem predavanju predstavil številne zdravilne lastnosti konoplje.
Konoplja, ena najstarejših zdravilnih rastlin, ki je bila zaradi različnih interesov desetletja pozabljena, se vrača v domače lekarne. Včasih je bila konoplja na deželi pri vsaki hiši, saj je vsestransko uporabna. Je rastlina z več kot 1000 učinkovinami, ki v medsebojnem delovanju lajšajo, izboljšujejo in odpravljajo razne bolezenske težave (diabetes, bolezni srca in ožilja, rak, migrene, demenca, epilepsija, črevesne, psihične bolezni, multipla skleroza itd.

Pri paraplegikih in tetraplegikih pa tudi spazme, fantomske in nevropatske bolečine, ki pestijo mnoge naše člane.
Pri konoplji so zdravilni kanabinoidi, ki se vežejo na receptorje v človekovih celicah in sprožijo različne celične spremembe. Najbolj znana sta kanabinoida THC, ki je pri nas prepovedan oz. ilegalen ter CBD, ki ni psihoaktiven in je zato dovoljen. Z zanimanjem smo prisluhnili predavanjuToda naše telo ves čas proizvaja tudi lastne, tako imenovane endokanabinoide, ki jih pri pomanjkanju ali slabljenju endokanabinoidnega sistema in bolečinah lahko nadomestimo s CBD pripravki v različnih oblikah.
Pomanjkljivost pri uporabi je v tem, da konopljo uporabljamo bolj »na pamet« oz. izkustveno, ker še ni kliničnih študij. Tudi metode merjenja endokanabinoidov v človeškem telesu nimamo zato ne vemo kateri od njih nam primanjkuje. Že 20 let pa poznamo najpogostejši izoliran anandamit, ki ga je kar 90 odstotkov v našem telesu. Njegova zamenjava je THC, ker ima enako molekularno strukturo in se veže na enake receptorje.
Poleg industrijske rabe, konopljo uporabljamo vse od začetka njene rasti. Mlade liste za solate in smutije, kasneje pa posušen cvet, ki je najprimernejši za inhaliranje. Uparjanje je za bolnika veliko primernejše kot pa kajenje. Seveda pri tem rabimo primeren inhalator. Konopljo lahko uporabljamo tudi v obliki piškotov, zavitkov lahko kot macerate za nego kože, lasišča, tinkture, smole, ekstrakte, kapljice in svečke. Po besedah predavatelja konoplja direktno ne zdravi nobene bolezni, ampak zaradi načina svojega delovanja, da spodbuja endokanabinoidni sistem (odgovoren je za homeostazo v našem telesu), se lahko bori proti vsem avtoimunskim boleznim.
Božidar Radišič je ob predstavitvi posebno pozornost namenil pravilni in učinkoviti rabi izvlečkom konoplje, zavzema pa za spoštovanje osnovnih človekovih pravic, med katere vsekakor spada tudi pravica do samooskrbe s konopljo.