PESTRA LIKOVNA KOLONIJA V SEMIČU

Slikarska kolonija v SemičuFOTOGRAFIJE - V Domu paraplegikov v Semiču so se med 22. in 27. oktobrom 2018 na jesenski likovni koloniji "Belokranjska jesen" zbrali slikarji Likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije. Pod mentorskim vodstvom slikarja in likovnega pedagoga Rassa Causeviga so se izpolnjevali v slikarskih tehnikah akril in olje na platno ter rezbarstvu. Za ta čas, so v prijetno toplem in sončnem vremenu nastale prečudovite slikarske upodobitve slikovite belokranjske pokrajine v celotnem spektru jesenskih odtenkov. Ob zaključku likovne kolonije so se vsi navzoči ogledali še skupinsko razstavo iz Semiške likovne zbirke, na kateri sta tudi deli že pokojnega akademskega slikarja paraplegika Aca Lebariča in Vojka Gašperuta, polnopravnega člana Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

Ob ogledu razstave v Kulturnem centruLikovne kolonije so se udeležili: Jožica Ameršek, Tina Šerko, Klavdij Leban, Miran Jernejšek in vodja likovnikov Metod Zakotnik. Ustvarjali so tudi slikarji, ki slikajo z usti in so člani VDMFK - Dragica Sušanj, Benjamin Žnidaršič in slikar našega društva Željko Vertelj. Prvič pa se je likovnikom pridružil Damjan Herček in svoje znanje nadgrajeval v rezbarjenju.
Naše slikarje so pri njihovem ustvarjanju obiskali malčki in učenci OŠ Semič in njihova pedagoginja Vlasta Henigsman. Ob tej priložnosti so jih slikarji seznanili z našo invalidnostjo in vzroke, ki so nas pripeljali na invalidski voziček. Spoznali so likovno ustvarjanje naših likovnikov in se poskusili s slikanjem z usti. Tokratna kolonija je bila resnično pestra, saj so se s svojimi slikarskimi in rezbarskimi deli predstavili tudi na RTV Slovenija v oddaji »DOBRO JUTRO«
Za dobro počutje slikarjev so skrbele: Ivanka Jernejšek, Nada Logar, Dragica Čadež in Tina Šerko, za pravega mojstra peke kostanja pa se je izkazal Miran Jernejšek.
Likovno kolonijo je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije podprl Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.