POŠKODBE HRBTENJAČE JE MOGOČE PREPREČITI

Pokodbe hrbtenjače bi velikokrat lahko preprečiliPoškodbe hrbtenjače so pogoste in imajo na posameznikovo življenje velik vpliv. Vendar njihov vzrok ni vedno samo smola, saj bi jih veliko bilo mogoče tudi preprečiti.
Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS - Soča so se v sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije pridružili pobudi največjega mednarodnega združenja strokovnjakov s področja bolezni in poškodb hrbtenjače (International Spinal Cord Society - ISCoS), da ob 5. septembru, mednarodnem dnevu osveščanja, o poškodbah hrbtenjače, tudi slovensko javnost opozorijo, da je poškodbe hrbtenjače mogoče preprečiti. Letošnje aktivnosti po vsem svetu potekajo pod sloganom »Ustavimo poškodbe hrbtenjače.«
Na oddelku za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače vsako leto sprejmejo okrog 40 pacientov s poškodbami hrbtenjače. Vzroki poškodb so različni, v zadnjih letih so na prvem mestu poškodbe zaradi različnih padcev, sledijo prometne nesreče, poškodbe pri delu, športnih aktivnostih, predvsem adrenalinskih športih in zaradi skokov v vodo. Prav število poškodb zaradi skokov v vodo se je letos povečalo in ob koncu letošnjega poletja so sprejeli na rehabilitacijo že dva pacienta po poškodbi vratne hrbtenjače zaradi skoka v plitko vodo, dva tovrstna pacienta pa sta še vedno hospitalizirana na Travmatološkem oddelku UKC Ljubljana.
URI-Soča je v ta namen pripravil novinarsko konferenco na kateri so sodelovali prim. mag. Rajmond Šavrin, dr. med., predstojnik oddelka za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače na URI – Soča, Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in Barbara Slaček, parapleginja in aktivna članica Zveze paraplegikov Slovenije.

Predstavitev-Video
Dogodku so pozornost posvetili: RTV-SLO (13 min) – POP-TV – Dostopno.si

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook