RAZLIČNOST JE ZAKON! – NA OŠ 8 TALCEV V LOGATCU

Predstavitev na OŠ 8 talcev v LogatcuPredstavniki Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine so s programom preventive in osveščanja 13. junija 2018 obiskali OŠ 8 talcev v Logatcu. Z učiteljico etike Majo Grbec- Švajncer smo se dogovorili, da se tokrat predstavimo osmim razredom. Tako sta Nino in Rok v treh predavanjih učencem predstavila kaj so poškodbe hrbtenjače, kakšni so najpogostejši vzroki za njihov nastanek ter hude posledice, ki jih pusti tovrstna poškodba. Predstavila sta tudi svoji zgodbi. Rok se je poškodoval v prometni nesreči, Nino pa pri skoku na glavo v vodo. Predstavili smo se učencem osmih razredovPrav prometne nesreče so najbolj pogost vzrok nastanka paraplegije in tetraplegije, saj predstavljajo kar 33 odstotkov vseh poškodb. Pri skokih v vodo se vedno zlomi hrbtenica v vratnem predelu, kar pripelje do tetraplegije, ki je zelo huda poškodba. Učence sta tako opozorila na pasti, ki prežijo na njih v prometu in skokih na glavo v vodo. Ker pa se življenje po poškodbi nadaljuje, sta jim predstavila tudi programe društva, ter s projekcijo fotografij pokazala s čim vse se paraplegiki in tetraplegiki ukvarjamo. Na koncu sta jim razdelila še brošuro društva, ter jim zaželela lepe in brezskrbne počitnice.Z učiteljico pa sta se dogovorila že za prihodno sodelovanje.
Program sofinancira Agencija RS za varnost prometa.