INVALID - ŠPORTNIK LETA 2017

Športnica leta je alpska smučarka Anja Drev, športnik leta teniški igralec Marino Kegl, športna ekipa pa mešana ekipa slepih in slabovidnih v showdownu.
Športnica in športnik leta 2017
Zveza za šport invalidov Slovenije - Paraolimpijski komite je 6. decembra 2017 v dvorani Austria Trend hotela v Ljubljani pripravila sklepno prireditev - INVALID - ŠPORTNIK LETA 2017. Na prireditvi so slovesno predstavili dosežke in uspehe,

ki so jih športnice in športniki dosegli v letošnjem letu. Športna ekipa letaPodelili so priznanja, srebrne in bronaste znake ter razglasili najboljšo športnico, športnika in športno ekipo leta 2017. Priznanje je prejeli tudi mladi perspektivni športni up.
Voditeljica slovesne prireditve Urška Kustura je v uvodu poudarila: »Ni zmagovalec tisti, ki vedno zmaga in nikdar ne pade. Zmagovalec je tisti, ki nikdar ne odneha in vedno vstane!«
Športnike in goste je ob čestitkah nagovoril predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar in med drugim povedal, da so športniki invalidi v letošnjem letu dosegli dobre rezultate, da smo bili tudi medijsko podprti in prepoznavni, predvsem pa nas veseli, da je zakon o športu dal veljavo športu invalidov … Med dosežki pa je izpostavil največji dogodek - olimpijske igre gluhih na katerih je bil tudi letošnji športnik leta
Priznanje za mladega športnika je podelila Mateja PintarSogovornik, generalni direktor direktorata za šport dr. Boro Štrumbelj pa je dejal: »Lepo je biti danes tukaj, imate kaj pokazati. Vesel pa sem, ker ima kaj pokazati tudi naše ministrstvo. Nekoč dane obljube so se letos udejanjile. Dobili smo nov zakon o športu, ki je ZŠIS-POK postavil za krovno organizacijo na področju športa invalidov. Izenačile pa so se statusne pravice vrhunskih športnikov invalidov. Zame ni več distinkcije med športom in športom invalidov, v Sloveniji obstaja en sam skupen šport.«
Športnica leta –alpska smučarka Anja Drev je laskavi naslov osvojila za tretji mesti v smuku in superkombinaciji na svetovnem prvenstvu gluhih v Innerkremsu. To je za Anjo tudi velika motivacija za nastop na paraolimpijskih igrah. Najboljša športnica je bila tudi v letu 2015.
Številni športniki in gostje na slovesni prireditviNaslov športnika leta je osvojil tenisač Marino Kegl, ki je na olimpijadi gluhih v turškem Samsunu potrdil, da sodi v sam svetovni vrh. Osvojil je nehvaležno četrto mesto, a ob tem imel obilo smole. S to uvrstitvijo je kronal dolgoletno trdo in zavzeto delo ter prizadevanja celotne družine Kegl. Sicer pa je Marino tudi dvakratni mladinski evropski prvak, v svoji karieri pa je zbral več kot 30 turnirskih zmag na turnirjih gluhih.
Po predlogu Komisije za tekmovalni šport in sklepu Upravnega odbora ZŠIS-POK je najboljša ekipa leta 2017 mešana ekipa slepih in slabovidnih v showdownu, ki je osvojila 3. mesto na svetovnem prvenstvu v švedskem Handenu. V ekipi so nastopili: Peter Zidar, Sanja Kos, Tanja Oranič In Denis Repa.
Med strelci je bronasti znak prejela tudi naša Veselka PevecŠport invalidov pa so v letu 2017 zaznamovali tudi športniki paraplegiki in tetraplegiki iz pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije. Naši strelci so za osvojene medalje na tekmah svetovnega pokala v Osijeku in Bangkoku prejeli bronaste znake: strelka našega društva Veselka Pevec za 1. mesto ekipno R4 in 2. mesto ekipno R5, Franček G. Tiršek za 2. mesto R4 in 2. mesto R5 v posamični konkurenci ter 1. mesto ekipno R4, 2. mesto ekipno R5 in 2. mesto R5 v Bangkoku, Franc Pinter za 2. mesto R1. Enako priznanje sta prejela tudi trenerka Polona Sladič in njen pomočnik Aleš Kosmač
Naša zlata paraolimpijka iz Aten MatejaPintar – Pustovrh pa je priznanje podelila v mlade roke najbolj perspektivnemu športniku Luki Trtniku. Luka je zablestel na evropskih paraigrah igrah mladih v namiznem tenisu, ko je osvojil dve zlati medalji.
Priznanja in odličja so podeljevali: Damijan Lazar, predsednik ZŠIS-POK, dr. Boro Štrumbelj, direktor Direktorata za šport Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Gregor Kosi, generalni direktor LIDL Slovenija, Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyote Adria, Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje pri Zavarovalnici Triglav d.d., mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI-SOČA, Mojca Leskovar, članica Uprave Thermane Laško in Jernej Osterman, generalni direktor Austria Trend Hotela Ljubljana. Slovesno prireditev je popestrila in obogatila pevka Sandra Erpe.