LITERARNO UMETNIŠKO POPOLDNE V LOGATCU

Ljubitelji likovne umetnosti in poezjeDruštvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je v sodelovanju z Domom Marije in Marte 11. septembra 2017 v Logatcu pripravilo Literarno umetniško popoldne z 12. samostojno razstavo našega slikarja Željka Vertlja in recitalom poezije naših pesnic Darinke Slanovec in Marjetke Smrekar.
Kulturni dogodek v Jožefovi dvorani doma je z lepimi in izbranimi besedami

ter smislom za umetnost povezovala naša članica Nina Wabra Jakič. V uvodu je omenila, da gibalna oviranost naših likovnikov in poetov ne predstavlja preprek, nato pa k predstavitvi slikarja povabila umetnostno zgodovinarko in kritičarko Anamarijo Stibilj Šajn. O ustvarjalni poti Željka Vertlja in njegovih razstavljenih delih je med drugim dejala: Željko se je že v mladosti navduševal za slikarstvo in se zato po prometni nesreči, ko je postal tetraplegik, kmalu pridružil slikarjem Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Pod mentorskim vodstvom Benjamina Krežeta, Rassa Causeviga in Jožeta Potokarja je hitro napredoval in leta 1998 postal štipendist Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.
Slikar Željko VerteljŽeljko Vertelj nadaljuje s krajinskim programom, slog njegove interpretacije pa obuja spomin na zlato dobo slovenske likovne umetnosti s konca 19. in začetka 20. stoletja, ko sta cvetela realizem in impresionizem. Likovna poetika pa ga odpelje tudi v smeri ekspresionizma. Dokazuje, da je izbrano motivno izhodišče neizpeta pesem, ki kljub močni inspirativni vlogi in plejadi del, nastalih na tovrstno tematiko, vsakemu posamezniku še vedno ponuja osebno poglobljeno likovno podoživljanje. Soočanje z dvodimenzionalno slikovno površino za avtorja odpre tudi večni problem oblikovanja globinskih razsežnosti prostora. V prostorsko iluzijo vstopa s premišljeno notranjo zgradbo kompozicij, s posameznimi elementi stvarnosti, ki mu postanejo odličen optični prehod v prostorski plan, vlogo potovanja v neskončnost pa v njegovih delih prevzema tudi svetloba. Narava, urbana krajina in cvetlične kompozicije so najpogostejši motivi njegovega slikarskega repertoarja

Pesnica Darinka Slanovec in moderatorka Nina Wabra JakičV nadaljevanju Literarno umetniškega popoldneva je svoje pesmi iz zbirke »Sled angelov« prebirala pesnica Darinka Slanovec, ki je poleg nagrade Mohorjeve družbe prejela tudi dve prvi in eno tretjo nagrado za haikuje. Darinka predstavlja izbrušenost verzov in prefinjenost čutenja čustev, skladatelj prof. Milivoj Šurbek pa je uglasbil štiri njene pesmi. Je ena izmed štirih avtorjev pesniške zbirke – Most na drugi breg in ena izmed petih avtorjev slovensko-makedonske pesniške zbirke – Nemirna misel.
Pesmi pokojne Marjetke Smrekar sta recitirali: Ana Feržan in Alenka Tratnjek. Marjetka se je v času pesnikovanja opirala na upanje in vero, da bo po koncu življenja večna pomlad. "Živeti, trpeti, ostati ...", ta njen verz zveni kot geslo. Izdala je pesniški zbirki "V sonce večnosti" in "Tako mi govori življenje" - je pa tudi soavtorica pesniške zbirke štirih - "Most na drugi breg"
Ljubiteljem likovne umetnosti in poezije pa se je predstavil tudi ljubiteljski pesnik Jože Žakelj.
Uspešno Literarno umetniško popoldne z Društvom paraplegikov ljubljanske pokrajine je popestril in obogatil ženski pevski zbor Društva upokojencev in invalidov Logatec, slikar Željko Vertelj pa je predstavil tudi slikanje z usti.
Razstava, na kateri je skoraj 30 del, bo odprta do 10. novembra 2017.

Recitatorki Alenka Tratnjek in Ana FeržanLikovna kritičarka Anamarija Stibilj ŠajnLjubiteljski pesnik Jože ŽakeljŽenski pevski zborOb odprtju kulturnega dogodka