Mag. JUTA OŠLAK KRANJC - ŠPORTNA PEDAGOGINJA V URI-SOČA

Mag. Juta Ošlak Kranjc - športna pedagoginja v URI-SOČAUniverzitetni rehabilitacijski inštitut RS-SOČA ima od letošnjega maja po dolgih letih ponovno zaposleno športno pedagoginjo. To je mag. Juta Ošlak Kranjc, prof. športne vzgoje, njena prvenstvena naloga pa je; pacientom in svojcem predstaviti različne športe in možnosti, s katerimi se bodo v času medicinske rehabilitacije, lahko ukvarjali.

Ošlakova je v tem kratkem času v URI-SOČA že pripravila:
13. junija 2017 z Matjažem Fleischmanom in Gregorjem Škrljem – sabljanje;
Predstavitev košarke na vozičkih pacientom v URI-SOČA20. junija 2017 z Gregorjem Gračnerjem in Janezom Učakarjem košarko na vozičkih;
22. junija 2017 z Markom Kavsom – jadranje, ki je jadrnico v Ljubljano pripeljal iz Bohinja;
27.junija 2017 z Lacijem Kepetom in Benjaminom Krčem – lokostrelstvo.

V juliju pa Ošlakova načrtuje še predstavitev:
5. julija 2017 z Jakobom Škantljem, Borisom Šmigocem in trenerko Barbaro Zabukovec - boccio (dvoransko balinanje);
12. julija 2017 z Leno Gabršček in trenerjem Simonom Božičem – sedečo odbojko;
19. julija 2017 s trenerko Polono Sladič in reprezentanti – streljanje z zračnim orožjem.

Pri Zvezi paraplegikov Slovenije se od ustanovitve naprej zavedamo pomena športa paraplegikov in tetraplegikov za ohranjevanje zdravja. Pokazatelji namreč kažejo, da tisti naši člani, ki se rekreativno ali tekmovalno ukvarjajo s športom, živijo bolj zdravo in kvalitetnejše življenje. Zato podpiramo in pozdravljamo odločitev URI-SOČA o ponovni zaposlitvi vaditelja športa. Vsaj za paraplegike in tetraplegike lahko trdimo, da je športna aktivnost pomembna že v času medicinske rehabilitacije. To je že pred pol stoletja dokazal pionir invalidskega športa v Sloveniji prof. Bojan Hrovatin.