LITERARNI MARATON – AJDOVŠČINA 2015

Literarni maraton v AjdovščiniLiterarni maraton Rdeča jabolka - Ajdovščina 2015 je Društvo Norma7 27. oktobra organiziralo že deveto leto zapored. Na maratonu, ki je tudi tokrat potekal v Avli prve slovenske vlade v Ajdovščini, so sodelovali člani invalidskih organizacij ter društev in skupin iz različnih krajev Slovenije. Ustvarjalci so se predstavili kot avtorji poezije in krajših literarnih zapisov, bralci in recitatorji ter slikarji in glasbeniki.

Naše recitatorke z gostom Metodom ZakotnikomPrvi del maratona je bil namenjen literarnim ustvarjalcem, ki so prebirali svoja besedila in avtorjem, ki v obeležju obletnice rojstva Simona Gregorčiča dolgoletno sodelujejo v maratonskem dogajanju. Simon Gregorčič je na Vipavskem kot kaplan prebival osem let.
V drugem delu je program maratona predstavil vsebino in potek spomladanskega javnega natečaja »Pismo mojemu očetu«. Vabilu natečaja se je s svojimi zgodbami in zapisi odzvalo dvaindvajset učencev šestih osnovnih in srednji šol ter dvainštirideset literatov različnih starostnih skupin. V tem delu maratona so s prebiranjem in recitiranjem sodelovale članice bralne skupine pri našem Aktivu žena. Pridružil se jim moški glas Metoda Zakotnika iz DP Gorenjske, sicer vodja kulture pri ZPS.
Posebna komisija javnega natečaja se je odločila za tri najboljše in enakovredne literate - Dragico Čuk-Novak, Kristino Perhavec in Saro Remžgar.
Vse pesniške in prozne pripovedi udeležencev natečaja je organizator maratona združil v posebni številki maratonskega glasila Pismo mojemu očetu«. Na maratonu je bilo razdeljeno še glasilo Poetikum, ročni zapis druženja in ustvarjanje naše ženske skupine ustvarjalne kolonije, ki je v istih prostorih potekala v mesecu septembru.
Avtorjem ilustracij, članicam bralne skupine ONA in ONE- ženske sekcije so bila dodeljena pisna priznanja za večkratno sodelovanje v projektih Društva Norma7. Posebno iskreno zahvalo in priznanje je za dolgoletno sodelovanje na maratonu Društvo Norma 7 dodelilo naši pesnici Darinki Slanovec, neutrudni oblikovalki vsakoletnih maratonskih vsebin in nepogrešljivi bralki maratonskih sporočil ter pesnici Ljubici Jančar (DP-KR), ki je sodelovala že na prvem maratonu leta 2007 v nekdanji šoli na Brjah.