ŠPORTNO REKREATIVNA VADBA V POLNEM TEKU

»Zdrav duh v zdravem telesu,« rek ki k ohranjevanju zdravja spodbuja tudi paraplegike in tetraplegike pri DP ljubljanske pokrajine.
Rekreiranje v telovadnici URI-SOČAVečina športnikov je z organizirano športno vadbo začelo že v letošnjem septembru, v oktobru pa so se jim z rekreacijo in plavanjem pridružili še težje gibalno ovirani tetraplegiki in starejši člani društva.
Košarkarji trenirajo dvakrat tedensko v telovadnicah OŠ Dragomelj in Dol pri Ljubljani,

kegljači, strelci, plesalci in igralci namiznega tenisa na vadbiščih na Malenškovi v Ljubljani, igralci curlinga v Ledeni dvorani v Zalogu, atleti ob lepem vremenu na stadionu ŽAK, aktivni so tudi ribiči in igralci biljarda. Nekaj naših športnikov igra tenis, obiskujejo pa tudi fitnes.
Tetraplegiki in starejši člani društva se od oktobra do maja vsak četrtek rekreirajo v telovadnici URI-SOČA. Skoraj vse udeležence na rekreacijo vozita dva društvena kombija, pomagata pa voznika osebna asistenta. V letošnji sezoni se rekreacije udeležuje kar 17 članov.
Enourni prilagojeni program vadbe vsebuje različne dihalne in razgibalne vaje, vodi pa ga dipl. delovna terapevtka Petra Grabnar. Pri vajah uporabljajo različne pripomočke in orodja, da se dobro razgibajo in okrepijo mišice. Zadnji del rekreativne vadbe pa namenijo odbijanju balonov in priljubljenemu prstometu (balinčkanju).
Ob četrtki se v bazenu URI-SOČA rekreirajo tudi plavalci.