OBISKALI SMO OŠ FRANCA ROZMANA STANETA V ŠENTVIDU

Predstavitev na OŠ Franca Rozmana Staneta v ŠentviduKako premagujemo arhitekturne ovire FOTOGRAFIJE - Točno pred letom dni smo se s projektom »Različnost je zakon« že predstavili na OŠ Franca Rozmana Staneta v Šentvidu pri Ljubljani. Takrat smo se predstavili učencem četrtih, petih in šestih razredov, tokrat pa so nam 7. oktobra 2014 ob Tednu otroka prisluhnili učenci zadnjih dveh letnikov.
O poslanstvu društva, izvajanju programov, predstavitvi paraplegije in tetraplegije ter vzrokih, ki so nas pripeljali na invalidske vozičke, so okrog sedemdeset učencev seznanili Mirjam, Rok in Jože. Celostno predstavitev so nazorno predstavili s projekcijo številnih slik in kratkim filmom. Za učence je bila to zanimiva življenjska izkušnja, saj so ravno v tistih letih (8. 9. razred), ko so najbolj «korajžni«. Težko je hkrati poganjati voziček in voditi žogoNašega paraolimpijca bi težko premagaliVerjamemo, da so se ob naših zgodbah zamislili in da bodo v življenju nekoliko bolj previdni.
V nadaljevanju predstavitve projekta so učenci v manjših skupinah obiskali in sodelovali v štirih delavnicah. Nino jim je na poligonu, ki ga sestavljajo različno strme klančine in neprimerna rešetka z vhodom v manjši prostor, predstavil kakšne preglavice nam povzročajo arhitekturne ovire in kako jih premagujemo. Učenci so se usedli na vozičke in ovire skušali tudi sami praktično premagati.
Poskusili so se tudi v igranju namiznega tenisa, ki sta ga demonstrirala paraolimpijec Bojan in Ljubiša. Čeprav sta igrala na invalidskih vozičkih bi ju težko premagali.
Skozi igro in pravila košarke so jih popeljali Slavko, Marino in Jani. Ko so se usedli na košarkarski voziček so kaj hitro spoznali, da ni tako enostavno Navdušil je slikar Silvo Mehlehkrati poganjati voziček, voditi žogo nato pa zadeti še koš.
Najbolj pa so bili začudeni in hkrati navdušeni, ko jim je naš priznani slikar in pridruženi član VDMFK predstavil slikanje z usti. Še posebej zato, ker so tudi sami poskušali s čopičem v ustih ustvariti svojo umetnino. No, nekaterim je šlo kar dobro od »ust.« Delavnice pa so si ogledali tudi učenci prvih razredov.
Vzroki poškodb in njihove težke posledice so se kot rdeča nit vlekli skozi celostno predstavitev na šoli. Vse z namenom, da ta mlada življenja opozorimo na nevarnosti, ki prežijo na vsakem koraku. Tudi to je naše poslanstvo in naša dolžnost.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook