NAŠA STRELKA VESELKA PEVEC - ŠPORTNICA LETA

NAJVIŠJA PRIZNANJA SO PREJELI STRELCI
Veselka Pevec - športnica leta
FOTOGRAFIJE - Zveza za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite je prireditev Invalid - Športnik leta 2014 8. decembra 2014 pripravila v dvorani Austria Trend hotela v Ljubljani. Na slovesni razglasitvi sta laskavi naslov Invalid - Športnik leta 2014 osvojila naša strelka Veselka Pevec in strelec Franček Gorazd Tiršek iz DP jugozahodne Štajerske. Za moško Športno ekipo leta so proglasili strelsko ekipo (Veselka Pevec, Franček G. Tiršek, Damjan Pavlin), za žensko pa ekipo odbojkaric sede.

Za uspeh strelcev imata velike zasluge trenerka Polona Sladič in njen pomočnik Aleš Kosmač, za uspeh odbojkaric pa trener Simon Božič in njegov pomočnik Branko Mihorko.
Naša strelka Veselka Pevec se je s trdim delom in voljo prebila v sam svetovni vrh. Po njeni zaslugi je v Suhlu zadonela Zdravljica, svoj delež je prispevala pri osvojitvi srebrne ekipne medalje, osvojila pa je tudi kvoto za nastop v Riu.
Franček G. Tiršek - športnik letaStrelec Franček G. Tiršek iz DP jugozahodne Štajerske je na vseh velikih tekmovanjih v posamični ali ekipni konkurenci osvajal medalje. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Suhlu je osvojil bronasto medaljo, veliko prispeval pri osvojitvi srebrne ekipne medalje in si pristreljal kvoto za nastop na paraolimpijskih igrah v Riu.
Moška športna ekipa je na svetovnem prvenstvu v Suhlu v izredni konkurenci osvojila naslov svetovnih podprvakov z rezultatom 1890,4 kroga, kar pomeni, da so strelci v stodvajsetih strelih v povprečju zadeli več kot 10,5 kroga.
Športna ekipa letaŽenska športna ekipa se je uvrstila na 7. mesto na svetovnem prvenstvu, ki je potekalo junija na Poljskem, ter na 1. mesto na Spring Cupu v Budimpešti.
S tem bera priznanj na razglasitvi za športnike pokrajinskih društev ZPS še ni bila dokončna. Veselka Pevec in Franček G. Tiršek sta za vrhunske nastope na svetovnem prvenstvu v Suhlu prejela še srebrni znak. To priznanje je prejela tudi trenerka Polona Sladič. Henrik Plank - bronasti znakAtlet DP jugozahodne Štajerske Henrik Plank pa je za osvojeno 3. mesto v metu diska v kategoriji F52 na Evropskem prvenstvu v Veliki Britaniji prejel bronasti znak. Enako priznanje je prejel tudi trener LUKA CMOK.
ZŠIS-POK je ob zaključku športne kariere podelila posebno priznanje. Prejel ga je najuspešnejši vsestranski gluhi športnik Samo Petrač. Samo je edini športnik na svetu, ki ima medaljo tako z letnih kot zimskih olimpijskih iger gluhih. Kar štirikrat pa je bil proglašen tudi za Invalida športnika leta.
Na letošnji slovesni zaključni športni prireditvi pa so podelili tudi Zlato plaketo. Za uspešno športno kariero in 40 letno delo na področju športa invalidov jo je prejel legenda športa invalidov Jože Okoren – predsednik DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Vrhunski športnik Jože Okoren se je udeležil treh paraolimpijskih iger, treh svetovnih in petih evropskih prvenstev. Na naših prvih paraolimpijskih igrah leta 1972 v Heidelbergu je za takratno skupno državo osvojil prvo paraolimpijsko medaljo, nato pa leta 1980v Arhemu še eno. Jože Okoren - zlata plaketaV zbirki ima tudi medalje iz svetovnih in evropskih prvenstev. Kar devet let je bil evropski rekorder v svoji paradni disciplini - metu diska, hkrati pa dolgoletni član reprezentance v košarki na vozičkih in tudi njen kapetan. Jože je za svoje vrhunske športne dosežke in delu na športnem področju prejel vrsto najvišjih priznanj. Med njimi tudi Boudkovo nagrado in plaketo.
Na slovesni zaključni športni prireditvi v letošnjem letu je kronološki potek športnih dogodkov in rezultatov predstavil predsednik ZŠIS-POK Damjan Lazar, o pomenu športa, kot sestavini kakovostnega življenja invalidov, je govorila prof. dr. Helena Burger, v slavnostnem nagovoru pa je športnike, športne delavce in visoke goste nagovorila državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Andreja Barle Lakota.
Priznanja so podeljevali: dr. Andreja Barle Lakota, državna sekretarka pri MIZŠ, mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI - SOČA, Jernej Osterman, direktor Austria Trend hotela, prof. dr. Helena Burger, strokovna direktorica URI – SOČA, dr. Aleš Vest, trener ob osvojitvi prvih paraolimpijskih medalj, Bogdan Gabrovec, podpredsednik OKS – Združenja športnih zvez, Rafko Križman, član IO OKS, Damijan Lazar predsednik in Tone Petrič, podpredsednik ZŠIS - POK.
Slovesno vzdušje so na prireditvi obogatili: odlična pevka Neja Zrimšek Žiger in odlična slikarka, ki svoja dela ustvarja s čopičem med prsti na nogi ter Klemen Peternel (vokal) in Boštjan Grabner (klavir)