DAN ODPRTIH VRAT – ŠOLA VOŽNJE - AMZS
Cilj - pridobitev vozniškega dovoljenja - želimo na varen način približati tudi invalidom.
FOTOGRAFIJE - Zveza paraplegikov Slovenije je 11. decembra 2013 v sodelovanju z Avtošolo AMZS d.o.o., organizirala dan odprtih vrat. Z dogodkom žeŠofer z izkušnjami Žiga Bajde ni imel težavlimo javnost seznaniti, da smo tudi paraplegiki in tetraplegiki kot vozniki udeleženci v prometu. Vendar pa želimo pred opravljanjem vozniškega izpita (za katerega praktični del Zveza paraplegikov zagotavlja prilagojeno vozilo Škoda Roomster), preizkusiti tudi svoje sposobnosti na simulatorju vožnje, ki ga zagotavlja Avtošola AMZS. V simulatorju vožnje je na pobudo Zveze paraplegikov Slovenije vgrajena naprava za ročno upravljanje vozila z avtomatskim menjalnikom slovenskega proizvajalca Pesjak d.o.o.. Avto simulator omogoča, da se kandidati v varnem okolju, brez strahu naučijo prvega stika vožnje in spoznajo vozilo. Občutki ob prevračanju vozilaHkrati pa simulator omogoča invalidom, da s treningom simulacije vožnje pridobijo sposobnost samostojnega vključevanja v promet. Avto simulator omogoča več načinov programov vožnje: gost promet, vožnja ponoči, v megli, v dežju, po avtocesti in prikaz simulacije alkoholiziranega stanja. Simulator je mobilen in ga bodo v prihodnje ob različnih akcijah pokrajinska društva lahko tudi praktično koristila. Lahko ga bodo preskusili tudi paraplegiki, ki so na medicinski rehabilitaciji v URI-SOČA in tisti naši člani, ki se pripravljajo na opravljanje vozniškega izpita. Pri Zvezi paraplegikov Slovenije in tudi pri našem društvu namreč dobro vemo, da nam je avto življenjsko pomemben pripomoček, ki nam na daljše razdalje nadomesti noge. Še posebej zato, ker ne moremo koristiti druga javna prevozna sredstva.Predsednik Zveze in naš član Dane Kastelic je bil na simulaturju dokaj uspešen
Na dnevu odprtih vrat sta nam direktor Avtošole AMZS Ferdo Abraham in Janja Lekše predstavila simulator in naše člane povabila, da praktično preizkusijo različne načine vožnje. Eni so poskusili vožnjo v mestnem prometu, drugi vožnjo po gorskih cestah, tretji pa vožnjo pod vplivom alkohola in prekoračitvi hitrosti. Prav slednja povzroči veliko nepotrebnih nesreč, posledično pa tudi poškodbo hrbtenjače z vsemi hudimi posledicami. Preizkusili pa smo lahko tudi občutke, ki jih voznik dobi ob prevračanju vozila.
Dnevu odprtih vrat so precej pozornosti posvetili tudi naši mediji, ki z ozaveščanjem širše javnosti lahko na tem področju storijo največ. Če bomo vsi skupaj pred hudo obliko invalidnosti obvarovali eno samo življenje, smo že dosegli svoj namen. Samo za primerjavo naj povemo, da po podatkih raziskav v ZDA ena taka poškodba družbo stane okrog tri milijone dolarjev. Kje pa so tu še psihofizične travme poškodbe te osebe in njene družine?