S PROJEKTOM »RAZLIČNOST JE ZAKON« NA OŠ KAŠELJ

Mirjam in Rok sta predstavila dejavnost društvaKako premagujemo ovireFOTOGRAFIJE - Društvo DP ljubljanske pokrajine s projektom »Različnost je zakon« nadaljuje svoje poslanstvo. V letošnjem letu se je namreč ekipa društva predstavila že na šestih osnovnih in eni srednji šoli.

13. junija so našim predstavitvam prisluhnili učenci obeh sedmih razredov OŠ Kašelj pri Ljubljani in se najprej seznanili z dejavnostjo društva ter življenjem in delom paraplegikov in tetraplegikov. Spoznali so vseh šest socialnih programov društva, od prevozov paraplegikov, ohranjevanja zdravja, kompenziranja invalidnosti, osebne asistence, interesnih dejavnosti do športa. S projekcijo izbranih fotografij smo dogodke še bolj nazorno predstavili..

Težko je z vozička zadeti košNekaterim je šlo kar dobro od "ust"Glavni namen naših obiskov na šolah je opozarjanje na vse tiste vzroke, ki so nas pripeljali na invalidski voziček. Še posebej na prometne, ki predstavljajo več kot eno tretjino vseh drugih vzrokov. Menimo, da se bodo učencem naši primeri in nekatere življenjske zgodbe globoko vtisnili v spomin in da bodo pri razposajenem mladostnem življenju le nekoliko bolj previdni.

Toda kljub hudi poškodbi, ki vse obrne na glavo, se življenje na invalidskem vozičku ne konča. Zato smo učencem in njihovim strokovnim delavcem na treh delavnicah pokazali našo ustvarjalnost. Slikar tetraplegik jim je pokazal kako likovne umetnine nastajajo, če umetnik namesto z rokami čopič drži z usti, kako izpod spretnih rok nastajajo lični spominki, kako se igra košarko in namizni tenis na vozičkih in kako nemočnega se invalid na vozičku počuti pred oviro. Vse to so lahko tudi sami praktično poskusili. Kako so to dojemali pa poglejte fotografije, saj včasih veliko več povedo kot besede. Posnel jih je učenec Jaka, ki na šoli obiskuje fotografski krožek. Slikanje z usti in košarko pa so si ogledali tudi učenci prvega in drugega razreda. Osnovno šolo Kašelj obiskuje 375 učencev, za njihovo znanje pa skrbi 40 strokovnih delavcev.