PRVA PREDSTAVITEV V NOVEM ŠOLSKEM LETU

Dijakinje so si same naredile spominekPredstavitev društvaFOTOGRAFIJE - Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine se je 26. septembra s projektom »Različnost je zakon,« najprej predstavilo dijakinjam in dijakom drugega letnika Srednje vzgojiteljske šole v Ljubljani. Predstavili smo se s štirimi delavnicami, na njih pa je sodelovalo kar 175 dijakinj in dijakov iz sedmih razredov ter njihovi mentorji.

Poslanstvo in predstavitev društva ter življenje in delo paraplegikov in tetraplegikov sta predstavila Mirjam in Jože. S projekcijo slik sta ob predstavitvi vseh šestih socialnih programov (Prevozi paraplegikov, Ohranjevanje zdravja, Kompenziranje invalidnosti, Osebna asistenca, Interesne dejavnosti, Šport in rekreacija) nazorno prikazala tudi vse vzroke, ki so botrovali našim poškodbam in njihovim hudim posledicam. Še posebej sta opozorila na prometne nesreče, ki predstavljajo več kot tretjino vseh vzrokov, ki so nam življenje obrnili povsem na glavo. Prav gotovo pa so se jim v spomin vtisnile tragične življenjske zgodbe, ki jo bodo opozarjale na previdnejše življenje.

Premagovanje arhitekturnih ovirSilvo je predstavil slikanje z ustiNa izkustveni delavnici so se dijakinje in dijaki v avli šole spoznali s plesom na vozičkih, pred šolo pa jim je Nino na poligonu pokazal razliko med primernimi in neprimernimi klančinami ter jih seznanil z arhitekturnimi ovirami s katerimi se še vedno vsakodnevno srečujemo. Dijaki so se usedli na vozičke in tudi praktično spoznali srečanje z ovirami.

Na kulturni delavnici so obiskovalci spoznali našega likovnega umetnika Silva, ki jim je predstavil slikanje z usti. Kako zahtevna je ta oblika slikanja, so s čopičem v ustih poskušali tudi dijaki sami. Silvo je priznan slikar in je član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Še posebej dijakinje so se preskusile tudi v izdelovanju suhega cvetja in v drugih ročnih spretnostih, ki sta jih demonstrirali Alenka in Mira.

Šport in rekreacijo je na športni delavnici predstavil Slavko, kako se igra košarka na vozičkih pa naši košarkarji. Dijaki so spoznali, da ni tako enostavno hkrati poganjati voziček in voditi žogo ter doseči koš.

Prepričani smo, da je bila to za dijake nekakšna življenjska izkušnja, prav gotovo pa koristen in poučen napotek za bolj varno življenje.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook