V NOVEM ŠOLSKEM LETU SMO NAJPREJ OBISKALI OŠ VENCLJA PERKA

os-domzale1os-domzale2FOTOGRAFIJE - Začelo se je novo šolsko leto, hkrati pa tudi naše predstavitve na osnovnih šolah. Najprej smo 20. septembra 2011 poslanstvo našega društva ter življenje in delo paraplegikov in tetraplegikov predstavili učencem sedmega, osmega in devetega razreda OŠ VENCLJA PERKA v Domžalah. Na šestih delavnicah smo jim predstavili naše socialne programe, interesne dejavnosti, šport in kulturne dejavnosti, spremljali pa si jih tudi njihovi učitelji.

S predstavitvami želimo mlade opozoriti predvsem na vzroke, ki so nas pripeljali na invalidski voziček in na njihove hude posledice. Med njimi še posebej na prometne nesreče, ki so najbolj pogost vzrok naše hude invalidnosti.,

Najbolj poučna je bila prva predstavitev na kateri sta Mirjam in Rok predstavila in s projekcijo slik nazorno pokazala vzroke naše invalidnosti. Učenci so spoznali kaj pomeni postati paraplegik ali tetraplegik in kako se spopasti s povsem novim in na glavo obrnjenim življenjem. Na drugi delavnici se je prav gotovo vsem v spomin vtisnila huda posledica prometne nesreče našega najbolj gibalno oviranega tetraplegika, sicer pa odličnega slikarja Silva Mehleta, ki jim je predstavil slikanje s čopičem v ustih. Videli so kako nastajajo umetnine tovrstnih slikarjev, ki so člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. os-domzale3Videli so tudi Ano in Marijo, ki sta spretno izdelovali različne voščilnice in poslikave na steklo. V naslednji predstavitvi si izvedeli vse o naših športnih panogah in dosežkih naših športnikov. Lahko so se pomerili z našimi igralci namiznega tenisa in košarke (Zdenko, Slavko, Suad) na vozičkih. Spoznali so, da ni tako enostavno poganjati invalidski voziček, voditi žogo in po možnosti doseči še koš. V zadnji predstavitvi so na košarkarskem igrišču ob nasvetih Roberta praktično poskusili, kako se vozi in obvladuje invalidski voziček, ki je naš osnovni invalidski pripomoček.

OŠ Venclja Perka, ki jo vodi ravnateljica prof. Irena Vavpetič, obiskuje kar 540 učencev, poučuje pa jih 61 učiteljev. Pri organizaciji naše predstavitve je sodeloval učitelj športa Bojan Bokalič, dogovorili pa smo se, da se 4. oktobra s podobnim programom predstavimo še učencem četrtega, petega in šestega razreda. Prepričani smo, da je bila to za učence nekakšna življenjska izkušnja, mogoče pa tudi napotek za bolj varno življenje.