PREDSTAVITVE NA OSNOVNIH ŠOLAH SE NADALJUJEJO

bicevje_3bicevje_2FOTOGRAFIJE - Po obisku na bežigrajski šoli smo se 28. septembra s podobnim programom predstavili tudi učencem šestega, sedmega, osmega in devetega razreda OŠ Bičevje. In tudi tokrat so učenci praktično sodelovali na štirih od petih delavnic. Za fante je bila mogoče najbolj zanimiva predstavitev športa in športnih dosežkov naših športnikov. Poganjati voziček in hkrati voditi žogo, za nameček pa doseči še koš, res ni enostavno. Tudi v namiznem tenisu je bilo treba kar nekaj znanja, da so proti igralcu na vozičku osvojili točko. Dekleta (tudi fantje) so si za spomin poskusila izdelati rožico iz krep papirja. No, vse pa je navdušil slikar tetraplegik, ki je član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

Nekaj časa so ga občudovali, nato pa se tudi sami poskusili v slikanju s čopičem v ustih. Nastalo je veliko risbic, ki so jih skupaj razstavili. Videli so še ples na vozičkih in se med vožnjo z invalidskimi vozički soočili z manjšimi arhitekturnimi ovirami.

bicevje_1bicevje_4Seveda pa je bila tudi tokrat najbolj pomembna in vzgojna predstavitev društva, našega dela in življenja ter vzrokov, ki so nas privedli na voziček. S projekcijo slik, ki so nazorno prikazovale hude posledice, ki jih pusti poškodba hrbtenjače, so spoznali kako hude so tovrstne poškodbe.

Na društvu vemo kako pomembne so te predstavitve mladimi. Menimo, da je to neke vrste naša dolžnost in naše poslanstvo. Kot rdeča nit se namreč na vseh delavnicah vleče opozarjanje in še enkrat opozarjanje na vse vzroke naših poškodb. Še posebej na prometne nesreče, ki med našimi člani zahtevajo kar eno tretjino žrtev.

Tudi na OŠ Bičevje, ki jo obiskuje 400 učencev, poučuje pa 45 učiteljev, so nas nadvse ljubeznivo sprejeli in ves čas skrbeli, da smo se pri njih dobro počutili. Pa ne samo vodstvo šole, tudi učenci so bili z našim obiskom zelo zadovoljni. Upamo, da je bila to za njih kar dobra življenjska izkušnja.