PREDSTAVITEV ŠE NA SREDNJI ZDRAVSTVENI ŠOLI

zdravstvena2zdravstvena1FOTOGRAFIJE - V letošnjem šolskem letu smo se s programom osveščanja in preventive »Različnost je zakon,« predstavili že na štirih osnovnih in dveh srednjih šolah. Zadnja od teh je bila 18. oktobra na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani, ki jo obiskuje okrog 1000 bodočih medicinskih sester, medicinskih tehnikov in bolničarjev, vodi pa ravnateljica Marija Verbič.

Poslanstvo društva ter življenje in delo paraplegikov in tetraplegikov smo na treh delavnicah predstavili dijakom četrtega letnika. Najbolj pomembno in poučno je bilo predavanje Mirjam in Roka na katerem sta s projekcijo slik predstavila celoten utrip našega društva s šestimi socialnimi programi.

Predstavila sta različne vzroke in njihove hude posledice, ki so nas pripeljali na invalidski voziček. Še posebej na prometne nesreče, ki predstavljajo dobro tretjino vseh naših poškodb in obolenj. Dijaki so spoznali kaj pomeni postati paraplegik ali tetraplegik in kako se spopasti s povsem novim in na glavo obrnjenim življenjem. zdravstvena3zdravstvena4Na drugi delavnici sta Bojan in Zdenko pokazala kako se igra namizni tenis. Tudi nekateri dijaki so proti njima skušali osvojiti kakšno točko. Ni bilo lahko! Na tretji delavnici je Slavko povedal vse o košarki na invalidskih vozičkih, nato pa je šest naših košarkarjev odigralo krajšo tekmo. Na vozičke so se usedli tudi dijaki in spoznali, da ni tako enostavno poganjati voziček, voditi žogo in doseči še koš.

Prepričani smo, da je bila to za dijake nekakšna življenjska izkušnja, prav gotovo pa koristen in poučen napotek za bolj varno življenje. Če pa bomo z našimi opozorili kakšnega obvarovali pred morebitno nesrečo, smo pa že dosegli velik namen.