PONOVNO NA OSNOVNI ŠOLI STARA CERKEV

cerkev1cerkev2FOTOGRAFIJE - »OŠ Stara Cerkev je prijazna šola, ki želi ustvariti čim boljše človeške odnose med učenci, starši in učitelji. Skrbi, da bi učenci dobili uporabno znanje in dobro vzgojo in si prizadeva za kulturno in estetsko bogatenje posameznika.« To je vizija šole, ki jo je ravnateljica Sonja Veber zapisala v publikacijo 2010/2011.

V to vizijo sodi tudi predstavitev dela in življenja ljudi, ki živijo nekoliko drugačno življenje. Življenje paraplegikov in tetraplegikov, ki so jih različne nesreče in poškodbe hrbtenjače priklenile na invalidski voziček.

Vendar ima to druženje z učenci in njihovimi pedagogi še nekoliko večji pomen. Mlade ljudi, pred katerimi naj bi bilo srečno in ustvarjalno življenje, želimo opozoriti na vse tiste vzroke in pasti, ki so nas zaznamovale za celo življenje. Če bomo na vseh teh poslanstvih, ki jih opravljamo po osnovnih šolah, pred morebitno nesrečo obvarovali samo enega učenca, bomo že dosegli svoj namen.

cerkev3cerkev4Predstavniki DP ljubljanske pokrajine smo pred dobrim letom OŠ Stara Cerkev že obiskali in ugotovili, da je to naše srečanje obojestransko koristno in tudi prijetno. Zato so nas ponovno povabili in mi smo tudi prišli. Učenci od šestega do devetega razreda in njihovi učitelji so nas 7. maja 2011 že čakali, nato pa smo jim v petih delavnicah predstavili celostno dejavnost in poslanstvo društva. Mirjam in Rok sta predstavitev popestrila s projekcijami številnih fotografij, ki so še bolj nazorno pokazale vse naše dejavnosti. Vse od izvajanja socialnih programov, interesnih dejavnosti, kulture, do športa. Seveda sta jih ves čas opozarjala na vzroke nesreč in poškodb ter njihove hude posledice.

Slikar Željko iz Kočevja jim je pokazal kako nastane slika, če slikar tetraplegik čopič namesto z rokami drži z usti. Ta način slikanja so vsi učenci tudi praktično poskusili in moramo povedati, da jim je šlo kar dobro od »ust.« Po nasvetih Marije in Alenke, ki sta predstavili ročne spretnosti, si je vsak izdelal tudi svoj spominek.cerkev5cerkev6 Nino je učence seznanil z arhitekturnimi ovirami, s katerimi se gibalno ovirani ljudje še vedno vsak dan srečujemo. Učenci so se usedli na vozičke, se povzpeli po klančini, skušali premagati manjšo oviro in se seznanili s počutjem na invalidskem vozičku. Šolska telovadnica je bila prizorišče športa in plesa na vozičkih. Slavko in Zdenko sta radovednim učencem razložila skoraj vse o športu in športnih dosežkih naših športnikov. Seveda so se učenci tudi na tem področju sami preskusili. Ugotovili so, da ni tako lahko poganjati voziček in hkrati voditi žogo, na koncu pa še zadeti koš. Tudi v namiznem tenisu so se lahko pomerili z našimi igralci, pa zaplesali s člani plesne skupine Zebra, ki jo vodi Petra.

Na OŠ Stara Cerkev so nas resnično lepo in gostoljubno sprejeli. In res je tako kot smo v našem uvodnem odstavku zapisali. Malo za šalo, malo zares, ampak to potrjujejo celo štorklje, ki so si za svoje gnezdo izbrale šolski dimnik pod katerim svoje znanje od prijaznih pedagogov nabirajo prav tako prijazni in dobri učenci. Sicer pa poglejte njihovo spletno stran in se sami prepričajte. Tako podrobno razčlenjen učni program, ki učence na vsakem koraku vzpodbuja k pridobivanju znanja, boste težko kje videli.

http://www.osstaracerkev.si/

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook