II. KROG ŠAHOVSKE LIGE

NA NOVOLETNEM TURNIRJU TUDI ŠAHISTI IZ BiH

sah1-psah2-pFOTOGRAFIJE - Zavod PRIZMA v Ponikvah je ob občinskem prazniku in podpori Občine Dobrepolje ponovno gostil šahiste, ki so se tokrat že na četrtem tradicionalnem novoletnem turnirju pomerili v hitropoteznem šahu. Šahistom je ob začetku turnirja dobro počutje in dobre rezultate kot gostiteljica zaželela direktorica zavoda Katja Vipotnik, nato pa še župan Občine Dobrepolje Janez Pavlin, ki je pripomnil, da na turnirju rezultati niso tako pomembni. Bolj je pomembno druženje in utrjevanje prijateljskih vezi med vsemi še posebej pa z gosti iz BiH. Turnir smo posvetili tudi občinskemu prazniku, ki ga Občina Dobrepolje praznuje 6. decembra.

Na črno belih poljih se je za kolajne in pokal občine potegovalo 5 šahistk in 29 šahistov iz pokrajinskih društev Zveze paraplegikov, Brčkega in Banje Luke. Tekmovalci so po švicarskem sistemu odigrali sedem krogov, osvojene točke pa so štele za uvrstitve tako v posamični kot ekipni konkurenci. Vsak igralec je v posamičnemu krogu imel za razmišljanje in poteze na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.

sah3-psah4-pPokale so prejeli: najboljša šahistka Nada Marušić (6), najboljši šahist Slavko Ivković (6.5) – oba Banja Luka in prve tri ekipe – Banja Luka (16), DP-CE  (14) in DP-LJ (13,5).

V posamični ženski konkurenci je zlato kolajno osvojila Nada Marušić (6) BL, srebrno Jožica Kerč (5) DP-CE, bronasto pa Bojana Vukotić (3,5) BL. V konkurenci šahistov je prvo mesto in zlato kolajno osvojil Slavko Ivković 6,5) BL, drugi je bil Aleksander Kandorfer (6) DP-CE, tretji pa Franc Pinter (5,5) DP-MB. Naši šahisti tokrat niso dosegli vidnejših rezultatov. Ob odsotnosti našega najboljšega šahista Eda Planinca, je bil s šestim mestom (5) najboljši Jasmin Sabljaković, Jakob Škantelj je bil osmi (4,5), Emil Filipič (4) pa enajsti.

Kolajne so prejeli tudi najboljši trije šahisti  - stanovalci doma – Tone Pirnat (3,5), Franc Krivec (3) in Bojan Reichard (3), vsi šahisti pa tudi praktične nagrade, ji jih je tako kot pokale prispevala Občina Dobrepolje. Tekmovanje je z nekaj manjšimi zapleti (napake s strani tekmovalcev pri prijavah) vodil arbiter Marko Jurič, ki je šahiste pred tekmovanjem seznanil tudi s pravili tekmovanja.

Ob razglasitvi rezultatov je športnike nagovoril predsednik društva Gregor Gračner, ki se je najprej zahvalil gostiteljem za lep sprejem nato pa nekaj pozornosti namenil šahistom iz BiH.

Najboljšim šahistkam, šahistom in ekipam sta pokale in kolajne podelila direktorica zavoda Katja Vipotnik in predsednik društva Gregor Gračner.

V zavodu so nas izredno gostoljubno sprejeli, vse organizacijske niti odlično pripravljenega novoletnega turnirja, oz. II. šahovskega kola pa so bile v rokah Zlatka Bernaška.