PREDSTAVITEV NA OŠ 8 TALCEV V LOGATCU

logatec1FOTOGRAFIJE - Prilogatec2 društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine smo se na eni od seji Upravnega odbora odločili, da bomo mladim na izobraževalnih ustanovah predstavljali našo organizacijo ter delo in življenje paraplegikov in tetraplegikov.

In tako smo se v največji in najbolj raznoliki zasedbi doslej, 7. maja predstavili učencem osmega in devetega razreda OŠ 8 talcev v Logatcu To je izredno lepa šola, ki okrog 650 učencev izobražuje 67 pedagogov. Imajo tudi učence s posebnimi potrebami, ki imajo izrazite učne, gibalne ali vedenjske težave, na drugi strani pa izredno nadarjene učence, ki jim svoj čas in znanje nudijo psihologi, defektologi in drugi strokovni sodelavci. Ob tem naj povemo, da imajo izredno dober učni program, pa tudi pogoje za dobro delo. Še posebej so lahko ponosni na prelepo športno dvorano. Pa še nekaj - zelo lepo so nas sprejeli!

logatec3S pedagoginjologatec4 in ravnateljico Metko Rupnik smo se dogovorili, da se predstavimo »osmarjem« in »devetarjem.« Petinsedemdeset osmarjev je najprej prisluhnilo predstavitvi utripa društva in predstavitvi poškodbe hrbtenjače ter izredno hudim posledicam, ki jih tovrstna poškodba pusti za vse življenje. Opozorili smo jih predvsem na najbolj pogoste vzroke, ki lahko človeka pripeljejo na invalidski voziček. To so vse bolj pogoste prometne nesreče, številni padci iz objektov in dreves, skoki v vodo, nesreče pri športu, jadralnih padalih itd. Predstavitev smo s projektorjem nazorno pokazali z različnimi fotografijami. Istočasno se je 72 devetarjev v drugi skupini seznanilo z življenjem, ki ga paraplegiki in tetraplegiki živimo, ko se nam svet obrne na glavo. Predstavili smo jim naše bogate interesne dejavnosti. Predvsem kulturno področje in prostočasne aktivnosti naših članic. Načrtovali smo, da bi naš član demonstriral slikanje z usti pa je prišlo do težav, zato pa sta dve članici praktično pokazali kaj vse počnejo naše ženske. Po polurni predstavitvi sta se skupini zamenjali.

Prav gotovo pa je bila najbolj zanimiva skupna predstavitev naše razvejane športne dejavnosti. Tako učence obeh skupin kot njihove pedagoge so naši športniki seznanili z vsemi športnimi panogami, ki jih gojimo, praktično pa pokazali tudi igranje košarke na košarkaških vozičkih in igranje namiznega tenisa. V obeh disciplinah so se nekateri učenci tudi sami preskusili. Sicer pa poglejte galerijo fotografij.

Učenci, pedagogi in predstavniki našega društva so enotnega mnenja, da je bila predstavitev na njihovi šoli zelo poučna in koristna. Mladi so spoznali naše življenje, hkrati pa spoznali kako dragoceno je to življenje, ki nam je dano, da ga živimo.