PONOVNA PREDSTAVITEV NA OŠ dr. IVANA PRIJATELJA V SODRAŽICI

sodrazica-1sodrazica-4FOTOGRAFIJE - Učencem in učiteljem smo utrip našega društva ter delo in življenje naših članov predstavili že sredi letošnjega maja. Toda ob takratni uspešni predstavitvi smo se dogovorili, da ob začetku novega šolskega leta srečanje ponovimo. In tako smo se 13. novembra v nekoliko večji zasedbi na OŠ dr. Ivana Prijatelja ponovno predstavili. Ta dan smo poimenovali TEHNIČNI DAN Z DRUŠTVOM PARAPLEGIKOV.
Dogovorili smo se, da skupaj pripravimo pet različnih delavnic in jih v petih šolskih urah predstavimo učencem in njihovim učiteljem od prvega do petega razreda.
Na prvi delavnici se je predstavila študentska plesna skupina STEP »N« ROLL v kateri plešejo trije plesalci na invalidskih vozičkih in trije neinvalidni soplesalci. Zaplesali so tudi učenci in bili izredno navdušeni.
Druga delavnica je bila namenjena predstavitvi poslanstva našega društva ter delu in življenju ljudi s poškodbo hrbtenjače. Predstavitev smo prilagodili razvojni stopnji učencev in popestrili s projekcijo slik. Učenci so z velikim zanimanjem prisluhnili našim življenjskim zgodbam in predstavitvi hudih posledic, ki jih pusti poškodba hrbtenjače.
sodrazica-2sodrazica-3Za vse je bila privlačna likovna delavnica našega slikarja, ki svoja dela zaradi težke gibalne oviranosti ustvarja s čopičem v ustih in ročne spretnosti, ki sta jih pokazali članici iz Aktiva žena. Kako se slika s čopičem v ustih, so nekateri tudi poskusili.
Seveda je bila zanimiva tudi delavnica s športno tematiko. Učenci so spoznali naše športne aktivnosti, z našimi igralci pa so se pomerili tudi v igranju namiznega tenisa in igranju košarke na invalidskih vozičkih. Še posebej pri košarki so ugotovili, da ni tako enostavno poganjati voziček in hkrati voditi žogo ter po možnosti doseči še koš.
Kakšne preglavice nam vsakodnevno delajo arhitekturne ovire so se učenci na peti delavnici praktično prepričali kar sami. Usedli so se na invalidske vozičke in se popeljali malo naokrog. S pomočjo klančin so premagali nekaj stopnic, se srečali z vmesnimi ovirami in že kar spretno vijugali med stožci.
Menimo, da so učenci ta dan dobili vrsto koristnih napotkov in prepričani smo, da jih bodo v življenju tudi upoštevali. Če pa bomo s preventivno akcijo samo enega izmed njih obvarovali pred morebitno nesrečo, smo že dosegli svoj namen. Učitelji in ravnateljica prof. Majda Kovačič Cimperman so nas zelo lepo sprejeli, mi pa smo se med njimi in učenci tudi zelo dobro počutili. Spoznali smo, da je to naše sodelovanje obojestransko koristno, zato se bomo še srečevali.

Logotip Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine

Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je bilo ustanovljeno 5. decembra 1978 in združuje skoraj tretjino vseh slovenskih paraplegikov in tetraplegikov.
Namen in cilj društva je prostovoljno in neodvisno združevanje paraplegikov in tetraplegikov zaradi ugotavljanja in zadovoljevanja njihovih posebnih potreb ter zastopanja njihovih interesov.

Društvo paraplegikov
ljubljanske pokrajine
Dunajska cesta 188 - 1000 Ljubljana

Telefon: +386 (01) 569-11-23
Telefaks: +386 (01) 569-11-24
GSM: 041 649-806 - 051 649-806

E-pošta: dlj.paraplegik@guest.arnes.si
Splet: www.drustvo-para-lj.si

Transakcijski račun:
SI56 6100 0001 8731 144

Davčna številka:
SI 92039456

Twitter YouTube QR koda
mt_ignore Facebook